Kırmızı et fiyatlarında artışın sürmesi ithalatı yeniden gündeme getirirken, sektör temsilcileri bunun suni gündem olduğu, ithalatın sorunu çözmeyeceği görüşünde. Üreticide 23 lira olan etin, piyasaya 50 liraya satıldığını ve karkas et fiyatının da 1 lira geriledini belirterek soruna çözüm bekliyor.
Son bir yıl içinde fiyat artışı yüzde 25’e ulaşan kırmızı ette kafalar karışık. Üretici tarafında sorun olmadığı dile getiren sektör temsilcileri, et ithalatı tartışmalarının suni gündem olduğunu, ithalat yaparak sorunun çözülemeyeceğini yineliyor. Sektör temsilcileri, fiyat artışının üretici fiyatlarında değil, diğer sebze meyve fiyatlarında olduğu gibi kasap ve market reyonlarında olduğunu, hatta karkas et fiyatlarının 1 lira da geriledini belirterek, bunun fiyatlara yansımadığını belirtiyor.
Konuyla ilgili DÜNYA’ya açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, suni gündemle üreticinin kafasının karıştırılmak istendiğini ifade ederek, her gün ithalatı konuşarak gerçek spekülatörlere fırsat verildiğini söyledi.
Fiyat artışı et yetersizliğinden kaynaklanıyorsa Et ve Süt Kurumu’nun üreticiyle 60 bin hayvanlık erken kesim sözleşmesi bulunduğunu, bunun primini vererek hayvan kesebileceğini anlatan Tunç, ancak üretici kurumu aradığında ‘depolarımız ağzına kadar et dolu” denildiğini aktardı. Tunç, “Böyle bir sorun yoksa neden ithalatı konuşuyoruz. Üretici bu yolla terbiye edilmeye çalışılıyor. Bu çözüm değil. İthalatı konuşmak bizim canımızı acıtıyor. Bir sürü işletme kapatıldı. Üreticide et 23 lira. piyasada 50 liraya satılıyorsa bizim sorunumuz değil. Bu sorun sistemin sorunu. Devletin bu sorunu çözmesi gerekiyor. Sorun ithalatla çözülemez. İthal ederek üreticiyi üretimden soğutursun. O kadar ithalat yapıldı fiyatlar aşağı indi mi? Yemde KDV kalktı. Üç gün düşürdüler dördüncü gün indirdikleri rakamın da üzerine zam yaptılar. Ancak devletin kasasından giden para üreticiye değil, sanayicinin cebine gitti. Kararlar bu işi yapanlara danışılarak alınırsa daha sağlıklı olur” diye konuştu.
Üreticiden markete fiyat artışı yüzde 71
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da etteki fiyat artışıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Sebze ve meyvede gördüğümüz durum bir şekilde kırmızı ette de karşımıza çıkıyor. Ocak ayında üreticide kilogramı 26 lira 25 kuruş olan kuzu eti, markette 44 lira 99 kuruşa, 24 lira 76 kuruş olan dana eti, markette 40 lira 15 kuruşa satılmaktadır. Görüldüğü gibi üreticiden markete kuzu eti fiyatı yüzde 71.38, dana eti fiyatı yüzde 62.17 artmaktadır. Zaman zaman perakende fiyata bakılarak kırmızı ette ithalat sesleri de gündeme geliyor. Birçoğu masum taleplermiş gibi görünse de uzun vadede ithalatın hayvancılığımızı hangi noktalara sürüklediğini geçmiş tecrübelerimiz bize gösterdi.
Et ithalatı için yurtdışına ödediğimiz her döviz, hayvancılığımızda bir adım gerilememize neden oluyor. Bu yöntem başka ülkelerin besicilerini desteklerken, kendi üreticimiz ve et üretimimize olumsuz yansıyor. Bunun acı örneklerini et ithalatı yaptığımız yıllarda yaşadık. Ancak son yıllarda kararlı bir şekilde belli miktarın dışında et ithalatı yapılmaması, hayvancılık sektörümüze olumlu yansıdı, önemli mesafeler kat ettik. Et ve süt üretimimiz giderek artan bir ivme yakaladı. Bugün de yapmamız gereken bu kararlı duruşu devam ettirmek, ithalatı sadece ve sadece besi ve damızlık materyaliyle sınırlı tutmaktır. Her ithalat dedikodusunda üreticilerimiz arasında tedirginliğe ve kararsızlığa neden olan bu tür söylemlerden uzak durulması gerekir. Kolay yoldan kazanç elde edilmesinin bir yöntemi gibi görülen bu yol, ne ülkemiz için ne çiftçimiz için ne de hayvancılık sektörümüz için doğru bir yoldur.”
Dünya