Tüm dünyayı tehdit eden kanser, modern tıptaki gelişmelere rağmen hala en çok korkutan hastalık. Her geçen gün artan türleri ve vakalardaki yaş ortalamasının düşmesi, hem hastaları hem de uzmanları tedirgin ediyor.
Amerikan Kanser Birliği ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’ndan alınan veriler, hastalık hakkında daha net ama daha korkutucu bilgiler veriyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 8.2 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor, 12 milyon kişiye ise kanser tanısı konuluyor. Dünya sağlık Örgütü’ne göre kanser vakaları 2035’e kadar, yılda 24 milyonu bulabilir. Fakat bu vakaların yarısı da önlenebilir. Türkiye’de yeni görülen kanser olgu sayısı, dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Academic Hospital’dan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, hastalıkla ilgili bilgileri derledi.
Nasıl belli ediyor?
Kanserin ortak bir belirtisi yok ancak ortaya çıkan şikayetler; kanserin yerleştiği yer, büyüklüğü, başka organ ve dokularla olan ilişkileri, sıçrama yapması gibi faktörlere göre değişiyor. Bazen safra yolu tıkanıklığının sarılığa yol açması gibi çok erken dönemde kendini belli ediyor, bazen ise uzun süre çarpıcı bir yan etkiye yol açmadan gizli seyrediyor. Bazı durumlarda da kanserin bizzat kendi kitlesinin değil, yaydığı maddelerin yani hormonların vücutta yol açtığı dengesizlikler sonucu şikâyetler görülüyor.
Çevresel faktörler etkili
Dünya Sağlık Örgütü kanser vakalarındaki artışı üç nedene bağlıyor; yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite salgını. Kanser, yüzde 90 oranında çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bunların arasında ise tütün kullanımı başı çekiyor. Yani dünya geneline baktığımızda tütün kullanımı hala en önemli risk faktörlerinin başında geliyor. Her yıl kanser ölümlerinin yüzde 22’sinin sorumlusu da sigara...
Milliyet