logo

Küresel piyasalarda durgunluk

Japonya'da ekonomi daraldı. İngiltere'nin AB'den çıkışı oylanırken sterlinde çöküş beklentisi ve Rus ekonomisindeki durgunluğun süreceği tahminleri küresel ekonomide piyasaları yönlendiren yeni başlıklar oldu.

Japonya son çeyrekte daraldı

Japonya ekonomisi 2015’in son çeyreğinde yüzde 1.4 küçüldü. Büyüme verisi ülkenin finans piyasalarının da zor bir hafta geçirdiği döneme geldi. Tokyo borsası geçtiğimiz hafta yüzde 11 düşüş yaşamıştı. Piyasaların beklentisi daralmanın yüzde 1.2 olacağı yönündeydi. Bu sonuçta, zayıf iç talep ve konut sektöründe yatırımların yavaşlamasının etkili olduğu belirtiliyor.

Yatırımcıda ‘sterlin‘ çökecek korkusu!

Piyasaların yaşadığı korkulara bir yenisi daha eklendi. İngiltere’nin AB’den ayrılması anlamına gelen Brexit yatırımcının ana gündemine girdi. AB’nin İngiltere’nin birlikten çıkmasını engellemek amacıyla sunduğu reform önerileri 18-19 Şubat’ta yapılacak liderler zirvesinde masaya gelecek. Brüksel’deki zirvede bir anlaşma sağlanamazsa İngiltere haziran ayında “AB üyeliğinden çıkalım mı, çıkmayalım mı” sorusunu referanduma götürecek.

Bazı bankalar, İngiltere’nin birlikten kopması halinde parasının yüzde 20 değer kaybedeceği ve ekonomisinin dünyayı etkileyeceği uyarısında bulunuyor. Piyasaların yaşadığı faiz, Çin, bankalar korkusuna bu hafta bir yenisi eklendi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) için referanduma gitme planları öncesinde AB’nin İngiltere’nin birlikten çıkmasını engellemek amacıyla sunduğu reform önerileri bu hafta AB liderler zirvesinde masaya geliyor. Brüksel’de yapılacak zirvede AB liderleri arasında bir anlaşma sağlanamazsa haziranda İngiltere’de bir AB üyeliği referandumu yapılması bekleniyor.

Rus ekonomisindeki durgunluk 15 yıl daha devam edebilir

Rusya ekonomik durgunluktan yıllarca kurtulamayacak. Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yapılan tahminlere göre, gereken reformlar yapılmaz ve petrol fiyatları yükselmez ise ülke ekonomisindeki durgunluğun en az 15 yıl daha süreceği bildirildi. Rus Vedemosti gazetesinde yer alan habere göre, Rusya Maliye Bakanlığı tarafından 2030 yılına kadarki dönemi kapsayan süreçte, gerekli ekonomik reformların yapılmaması ve petrol fiyatlarının artmaması halinde, ekonomideki durgunluğun düzelemeyeceği belirtildi.

Muhafazakar tahminlere göre, petrolde varil başına 40 doların baz alındığı 2030’a kadarki dönemde, Rus ekonomisi yıllık ortalama sadece yüzde 1 ila 1.3 arasında büyüyecek. Ekonominin bu yıl yüzde 0.8 küçülmesinin, 2017’de ise tekrar büyüme trendinin yakalamasının beklendiği hesaplamalara göre, 2020’de ise 2014 yılındaki gayri safi yurt içi hasıla seviyesine gelinebilecek.

Dünya