Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahset Karslı'nın, TÜBİTAK tarafından kabul edilen projesi kapsamında 5 kişilik ekip 18 ayda bine yakın çiftçiye ulaşıp, bu meslek grubunun dinsel zihniyetini analiz edecek ve tarımsal uygulamalardaki dini tutumlarını, algılarını ölçecek.
Karslı, "Kırsal Yaşam, Tarımsal Faaliyet Uygulamalarında Dinsel Tutum ve Davranışların Analizi" adlı projesinin, Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu söyledi.
Proje yürütücüsü Karslı, aynı fakülteden din sosyoloğu Yrd. Doç. Dr. Ali Albayrak, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kahraman ve iki öğrenciyle "Çiftçinin meslek bilincinde dinin ne kadar etkin olduğu" sorusuna cevap arayacaklarını anlattı. Projeyi şubat ayında başlatmayı planladıklarını belirten Karslı, "Çiftçilerin dinsel zihniyetini analiz etmeye, tarımsal faaliyet ve uygulamalarındaki dini davranışlarını, algılarını ölçmeye yönelik projemizi köy köy gezip, yaklaşık bin çiftçiye ulaşarak 18 ayda tamamlamayı planlıyoruz" dedi. Karslı, Antalya'nın ilçelerinde örneklem üzerinden yürütecekleri alan çalışmasında, çiftçilere anket uygulayıp veri toplayacaklarını bildirdi.
Tarımdaki halk inanışları da ortaya çıkacak Çiftçinin, toprağı Allah'ın kendilerine bir emaneti olarak görüp görmediği, ilaç kullanırken canlıları düşünüp düşünmediğini ölçmeye çalışacaklarını vurgulayan Karslı, şöyle konuştu:
"Çalışmamızın, 'Üzerlerine düşen görevleri yapıyorlar mı? Bir felaket karşısında tevekkül boyutları nedir? Karşılaştıkları problemler karşısında, ürünlerin başına gelecek herhangi bir sıkıntı boyutunda meseleyi kader çerçevesinde ele alıyorlar mı, almıyorlar mı?' gibi bir boyutu da var" dedi.
Karslı, ayrıca çiftçinin üretimi karşısında zekatını verip vermediğini, bunu şükür olarak değerlendirip değerlendirmediklerini de araştıracaklarına dile getirdi.
Milli Gazete