Bilinenin aksine, vücudumuzun yükünü sadece omurga taşımıyor. Boyun, sırt, bel ve karın kasları da önemli görevlere sahip. Spordan uzak ve hareketsiz bir yaşam tarzı, kasların taşıması gereken tüm yükün omurgaya binmesine yol açıyor.
Kaslar güçlü olmadığından, DİSKler üzerinde fıtıklar meydana geliyor. Eğer kişide fazla kilo problemi de varsa, durum daha sıkıntılı bir hale geliyor. Ancak, yaşam tarzınızı değiştirerek bu sorunu hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.
Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, kronikleşen bel Ağrılarında en son noktanın bel fıtığı olarak karşımıza çıktığını belirtti.
İki hastalık karıştırılıyor
Nadir görülen bir hastalık olan sırt fıtığı, genelde bel fıtığıyla karıştırılır, çünkü kendine ait spesifik bir bulgusu yok.
Hastalar doktora; sırt ve karın ağrısı, idrar kaçırma, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, güç kaybı şikayetleriyle başvurur.
Teşhiste ‘Torakal MRG’ görüntülemesi rol oynar. Bel ağrısı olan hastaların yüzde 2’sinde sırt fıtığı görülür. Kadın ve erkeklerde eşit olarak, genellikle 30 yaş üzerinde görülür. Nadiren cerrahi tedavi gerektirir. Fıtık, omuriliğe ciddi bir bası yaparsa ameliyat düşünülür.
Yaşam kalitesini vuran omurga hastalıkları
Uzun süre oturularak çalışılan işlerde, en çok şikâyet edilen durum omurgadaki kireçlenme. Günlük hayatı da olumsuz etkileyen hastalıkta egzersizlerle kasları güçlendirmek kritik öneme sahip
Bilgisayar karşısında uzun süre oturarak çalışmak, omurga eklemlerinde kireçlenmelere yol açıyor. Hastaların en çok şikâyet ettiği konuysa, yanlış duruş bozukluğu nedeniyle gelişen kamburluk. Ortopedi, Skolyoz ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şevki Erdem, masa başı çalışanlarda sık görülen omurga ekrem kireçlenmeleri, boyun kireçlenmesi ve kamburluk hakkında bilgi verdi.
Su kaybediliyor
Omurga eklem kireçlenmeleri, dejeneratif DİSK hastalığı olarak adlandırılıyor. Omurgadaki diskler, iki kısımdan meydana geliyor: Ortada çekirdek ismi verilen sulu kısım ve etrafındaki çember. Yaşla birlikte disk, yüksekliğini ve su içeriğini yitiriyor. Doğuştan yüzde 88 olan su oranı, yüzde 80’lere düşebiliyor. Böylece diskleri ve omurları birbirine bağlayan bağlarda bozulmalar baş gösteriyor.
Fiziksel yapı, kalıtım ve sigara gibi etkenler de diskin yaşlanmasına neden oluyor. Diskin içerisinde kırıklar ve fay hatları beliriyor. Bu belirtiler MR, BT ve diskografi denen disk içerisine boyalı madde verilerek yapılan bir incelemeyle ortaya çıkıyor.
Basit ama etkili öneriler
1 - Çalışırken masa başında mutlaka dik oturun. Omurga bir bütün olarak çalışıyor ve sırt veya bel eğriliği boyun eğriliğini de etkiliyor. Bu nedenle dik oturmayı sağlayıcı tedbirler alabilirsiniz.
2- Oturduğunuz sandalye yüksekliğini doğru ayarlayın. Ayaklarınız yere temas ettiğinde, dizler 90 derece açı yapacak kadar yüksek olmalı.
3- Bel desteği kullanın. Sandalyenizin bel desteği yoksa mutlaka bel yastığı kullanın.
4- Bilgisayar ekranıyla doğru açıdan çalışın. Monitörün üst kenarı kaşınızın hizasında olsun, böylece dik oturduğunuzda bilgisayarın ekranının üst kenarı kaş hizanızda gelir. Eğer monitör aşağıda kalırsa başınızı sürekli öne eğerek oturmak zorunda kalırsınız. Bu da kireçlenmeye ve boynun düzleşmesine yol açabilir.
5- Hareket edin. Her iki saatte bir ara vererek ofis içerisinde yürüyüş yapın, ufak egzersiz hareketleriyle boynunuzu hareket ettirin.
Milliyet