logo

AB'den Rusya’ya karşı enerji kalkanı

Enerji konusunda dışa bağımlılığı üst düzeyde olan ve Rusya’yla yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle bu alanda kendisini güvende hissetmeyen Avrupa Birliği (AB), “enerji kalkanını” güçlendirme amaçlı bir paketi devreye koyuyor. Enerji arz güvenliğine yoğunlaşan ve dış kaynaklardan sağlanan enerji arzının daha iyi yönetilmesiyle Avrupa enerji piyasalarını daha istikrarlı hale getirme amacı taşıyan paket çok sayıda önlem içeriyor.

Paketin devreye girmesi ile birlitke, artık herhangi bir AB ülkesinde doğalgaz krizi yaşanması halinde komşu ülkeler devreye girebilecek. Ayrıca doğalgaz depolama kapasiteleri arttırılacak.

Kışı unutmadılar

Özellikle Rusya kaynaklı krizler nedeniyle 2006 ve 2009’da milyonlarca insanın soğukta kalmasının oluşturduğu siyasi etkiyi unutamayan Avrupa Birliği, benzer bir durumla karşılaşmamak için adımlarını sıklaştırıyor. AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete, önceki gün yaptığı açıklamada, “Yapılan son stres testleri, Avrupa’nın doğalgaz kesintilerine karşı hala fazla hassas olduğunu gösteriyor” dedi. Bu hassaslığın önemli nedenlerinden birini, AB’nin tükettiği enerjinin yarısını ithal etmesi oluşturuyor. Canete, “Bu sorun bir anda kaybolmayacak. Kendimizi temiz ve yenilenebilir enerjiye adadık. Ancak bu durumu bir günde değiştiremeyiz” diye konuştu.

Kriz durumunda devreye komşu girecek

Sınırlar arasında enerji akışına olanak sağlayan, güvenilir, rekabetçi ve esnek bir sistem oluşturma amaçlı olan pakette öne çıkan bazı önlemler ise şöyle:

-AB üyeleri diğer ülkelerle yaptıkları doğalgaz anlaşmalarını sonuçlandırmadan önce AB Komisyonu’nu bilgilendirecek. AB Komisyonu bu anlaşmaların Birlik kurallarına uyumunu denetleyecek.

-Bir AB ülkesinde doğalgaz krizi yaşanması halinde komşu ülkeler devreye girecek. Yerleşim birimleri, sağlık ve güvenlik hizmetleri ile sosyal hizmetler sunan binalara doğalgaz akımı sağlanacak.

-Acil durumlarda gaz tedarikinin devam etmesini sağlamaya yönelik planlar hazırlanacak.

-Birlik ülkelerindeki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve depolama kapasiteleri yükseltilecek. Kapasitesinin artırılmasına yönelik altyapı çalışmaları yapılacak. AB ülkelerinin doğrudan ya da bir başka Birlik ülkesi üzerinden LNG ve depolama kapasitelerine erişimi sağlanacak.

-Yapıların enerji tüketimlerini sağlayacak önlemler alınacak. Bu bağlamda yapıların yenilenmesine kolaylık sağlanacak, modern teknolojilerin ve yalıtım malzemelerinin kullanımı desteklenecek.
AB Komisyonu’nun paketin devreye sokulabilmesi için AB üyelerinin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı gerekiyor.

Türkiye'nin Rusya'dan gaz ithalatı azaldı

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgaz, 2015'de bir önceki yıla göre 320 milyon metreküp azalarak, 27 milyar metreküpe geriledi.

Gazprom şirketinin verilerine göre, 2014 yılında 27,33 milyar metreküp olan doğalgaz ithalatı geçen yıl 27,01 milyar metreküpe düştü.

Gazprom’un, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri dışında yapmış olduğu doğalgaz ihracatı, 2015 yılında yüzde 8,2 artış göstererek 158,6 milyar metreküpe ulaşırken, Türkiye, Almanya’nın ardından en büyük ikinci ithalatçı konumunu korudu.

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatındaki artışın temel sebeplerinin, AB’nin kendi üretimindeki düşüş ve doğalgazın elektrik üretiminde kullanımının yaygınlaşması olduğu belirtildi. Türkiye, Rusya’dan Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı ve Karadeniz geçişli Mavi Akım Boru Hattı aracılığıyla yılda ortalama 30 milyar metreküp doğalgaz ithal etme kapasitesine sahip bulunuyor.

Hürriyet