logo

Trafik sigortası neden arttı ve ne yapılmalı?

Trafik sigortasında bir yılda yüzde 129 zam sorunu öylesine büyüdüki işletmeler rekor maliyet artışıyla karşı karşıya kaldı. Başta küçük ve orta boy işletmeler artan primler nedeniyle sigorta yapmakta zorlandı. İşletmesinde 3-4 aracı bulunanların sigorta maliyetleri neredeyse yıllık 30 bin liralara ulaştı.

Taksiler, minibüsler, kamyon ve otobüs işletmeleri geçmiş dönemlere göre kazançlarının önemli bir kısmı sigortaya yatırmak durumunda kaldı. Eski model araçları olanların neredeyse iki-üç yıllık trafik primleri, aracın değerini geçti. İkinci el araç piyasasında, yükselen primler nedeniyle alım-satım durdu. Daha da önemlisi, hem fiyat artışına tepki nedeniyle de hem de primi karşılayamamaktan trafikte sigortasız araç sayısı arttı. Son dönemdeki şikayetler sonuç verdi ve birkaç hafta sonra trafik sigortasında bir düzenleme yapılarak, ticari araçların primlerine sınırlama getirildi. Buna göre; sigorta şirketleri, kamyonlardan 6 bin, kamyonetlerden 2 bin, minibüslerden 3 bin 300, 30 koltuğa kadar olan otobüslerden 5 bin 700, 30 koltuk üzeri otobüslerden 17 bin 700 ve taksilerden 5 bin 400 liranın üzerinde prim alamayacaklar.

Sigorta yaptırılamaz hale geldi

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüksek primler nedeniyle tüketicilerin sigorta yaptıramaz hale geldiğini belirterek, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaların da prim artışından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Hazine’nin belirlemiş olduğu tavan fiyatların çok yüksek fiyatlı poliçeler için çözüm olsa da sorunu tamamen ortadan kaldırmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Trafik sigortası üretimi yapmak istemeyen sigorta şirketleri poliçe fiyatlarını artırıp, acente komisyonunu düşürüyor. Bu hem tüketicilerin hem de acentelerin tepkisini çekiyor. İnsanlar poliçe yaptırmaktan kaçınır hale geldi. Acenteler, mali olarak zor durumdalar” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, sigortacıların mevzuat boşluğundan kaynaklanan sorunlarına değinerek, şunları söyledi: “Bunların bir an önce düzenlenmesi için hepimiz üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız. Ancak, geçmiş yıllardan gelen zararların tamamının bir dönemde telafi edilmeye çalışılması büyük yanlış.”

Hasar ödemesinde belirsizlik bitmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafik sigortasında bugün gelinen noktayı, “Sigorta şirketlerinin geçmiş yıllarda makul bir kar/zarar analizi yapmadan belirledikleri aşırı düşük fiyatlar ve yargıda tazminat hesaplama farklılıklarından doğan, sigorta şirketlerinin aleyhine verilen karar” şeklinde yorumladı.

Palandöken, sorunun çözümü için de şu önerilerde bulundu: “İlk olarak sigorta şirketlerinin hasar ödemelerindeki belirsizliğe neden olan uygulamaların sonlandırılması ve Karayolları Trafik Kanununda gerekli yasal değişikliklerin yapılması sağlanmalı. Ticari araçlarda çalışan şoförlerin mutlaka standart bir eğitimden ve sınavdan geçmeleri sağlanmalıdır. Böylelikle kazalar daha da azalacak şirketlerin maliyeti azaldıkça bunun sigorta primlerine yansıması da olacaktır. Yaptığımız öneriler gerçekleşirse primlerde bariz bir azalma olmasa dahi bir artışın da olmayacağını, yıllar içinde fiyatların bir dengeye oturacağını tahmin ediyoruz.”

"Esnaf faaliyetini yapamıyor"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, ticari araçların primlerinin olağanüstü yüksek oranlarda arttığını belirterek, aşırı fiyat artışları nedeniyle azımsanmayacak sayıda esnafın mesleki faaliyetini yapamaz duruma geldiğini vurguladı. 

Apaydın çözüm önerileri hakkında şunları söyledi: “Sigorta şirketlerinin hasar ödemelerindeki belirsizliğe neden olan uygulamaların
sonlandırılması ve Karayolları Trafik Kanununda gerekli yasal değişikliklerin yapılması sağlanmalıdır. Diğer taraftan İngiltere’de olduğu gibi araçlar değil şahısların sigortalı olduğu model tartışılmalıdır. Örneğin, 18 yaşına gelen bir gencin araç kullanabilmesi için ehliyet alması yetmiyor, trafik sigortası da yaptırmak zorunda kalıyor. Bu model Türkiye için faydalı olabilir.”

Hürriyet