Son 19 ayda yüzde 70'in üzerinde değer kaybeden petrol fiyatları, üretici ülkeleri işbirliğine yöneltse de beklenen fiyat artışı için piyasa şartları oluşmuyor. Gerileyen petrol fiyatları, üretici ülkelerin büyük bölümünü ortak hareket etmeye yöneltirken, çıkar farklılıkları, bu birlikteliğin beklenen sonuçları veremeyeceği algısını güçlendiriyor.
Petrol fiyatlarındaki 19 aylık düşüşü engellemek üzere OPEC üyesi Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar ile OPEC üyesi olmayan Rusya arasında geçen hafta alınan karar, petrol fiyatlarında kısa süreli artış sağladı.
Uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından üretimini günlük en az 1 milyon varil artırmayı hedefleyen İran'ın bu anlaşmaya katılmayacağının anlaşılması ise fiyatların tekrar yatay seyretmesine neden oldu. Küresel piyasalarda oluşan arz fazlası, fiyatları 2000'li yılların başından beri gördüğü en düşük seviyelere geriletti. Küresel referans kabul edilen Brent tipi ham petrol fiyatları, Haziran 2014'te varil başına 115 dolar civarlarındayken, Ocak 2016'da 30-35 dolar bandında seyretti.
Dünya ekonomilerinin büyümesi hakkında temel bir referans olarak görülmeye başlanan petrol fiyatları, piyasa dinamiklerinin kısa vadede değişmeyeceği yönündeki beklenti nedeniyle, bu dinamikleri etkileyecek temel bir değişiklik olmaması halinde, yatay seyrine devam edeceğinin sinyalini veriyor. Düşük petrol fiyatlarının ise küresel ekonomik büyümeyi negatif yönde etkilemeye devam edeceği anlaşılıyor.
AA