İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, Türkiye’nin İslami finans endüstrisi için bir hub (merkez) olabileceğine işaret etti. Düşen petrol fiyatları ile değer kaybeden yerel para birimlerinin, birçok ülkeyi olumsuz etkilediğine değinen Medeni, gelir kaynakları ve ekonomik büyüme açısından negatif etkilenen bu ülkelerin alternatif kaynaklar aradığına vurgu yaparak, “Bu noktada İslami finans gelir kaynağı sağlamada bir fırsat sunacak” diye konuştu.
IDB olarak, bu konuyu yakından takip ettiklerini vurgulayan Medeni, “Bence bu noktada bizim yapabileceğimiz en iyi şey, son dönemde görülen bu finansal krizin nasıl bir fırsata dönüştürüleceği ve IDB olarak bunun etkilerinin nasıl azaltılacağı üzerinde çalışmak olacaktır. Bu birçok ülke için ciddi bir problem olsa da biz IDB olarak çok umutlu ve iyimseriz” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Sukukta potansiyel muazzam
Türkiye’de sukuk piyasası potansiyeline ilişkin görüşlerini paylaşan Medeni, “İslami finans hizmetleri endüstrisi dışındaki alanlarda olduğu gibi, Türkiye’de sukuk piyasası da hala gelişiyor ve muazzam bir potansiyel var. Türkiye de bu gelişmeyi desteklemek için birçok düzenleyici önlem aldı” dedi.
Medeni, IDB’nin finans hizmetleri endüstrisinde halihazırda çok aktif ve önemli bir rol oynadığına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de de İslami endüstri gelişiyor. Aynı zamanda finansal aktivite açısından bakıldığında, Avrupa, Doğu ve Asya ülkeleri arasındaki coğrafi pozisyon ekonomik aktivite ve ticaret açısından Türkiye’ye çok önemli bir rol veriyor. Biz Türkiye’nin bu pozisyonundan çok iyi bir şekilde faydalandığını düşünüyoruz. Türkiye’de ticaretin ve iş ortamının da dahil olduğu tüm ekonomik aktivite çok iyiye gidiyor.”
Dünya