Günlük yaşamın parçası olan akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri tartışmaları arttırıyor. Uzmanlar, büyüme çağındaki çocukların omurga gelişiminin, uzun süreli cihaz kullanımlarında zarar gördüğünü söylüyor.
Teknoloji dünyasını ele geçiren tablet bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımıyla ilgili tartışmalar sürerken, uzmanlar bu aletlerin gelişme çağındaki çocukların omurga gelişimlerine ciddi oranda zarar verdiğine dair uyarıda bulunuyor. Uzmanlara göre, gelecek kuşakların en yaygın rahatsızlığı boyun fıtığı ve kamburluk olacak.
Baskıyı artıyor
Hollanda’da 8 ile 18 yaş arasındaki çocukların sırt ve boyun şikayetleri yüzde 40 oranında artarken, yapılan çalışmalar durumun çok ciddi olduğunu gösteriyor. Beş kilogram ağırlığındaki kafanın sürekli olarak sarkık durmasının omurgaya baskı yaptığını belirten fizyoterapist Maurice Blom, bu durumun ilerleyen dönemlerde kronik rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade ediyor. İnternet üzerinden ücretsiz konuşma imkânı veren WhatsApp’la sürekli olarak mesajlaşan gençlerde boyun ve parmak şikayetleri artarken, yapılan araştırmalar Danimarka’da boyun fıtığı nedeniyle tedaviye giden 10 ile 14 yaş arasındaki çocuk sayısının son 8 yılda iki kat arttığını gösteriyor.
Kısıtlama getirilsin
Uzmanlar, tablet bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının kısıtlanmasının hastalıkları tedavi etmekten daha kolay olduğunu vurgulayarak çocuklara kısıtlama getirilmesini öneriyorlar. Gent Üniversitesi’nden Profesör Barbara Cagnie, kısıtlamaların şikayetlerin azalmasında önemli bir rolü olduğunu ifade edip çocukların telefonla oynarken de oturuşlarını sık sık değiştirmeleri için teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Milliyet