Ar-Ge'nin ardından Patent Kanunu da yasalaşıyor. Ekonomiye doping etkisi yapması beklenen kanun, fikri olana 360 derece koruma sağlayacak. Buluş sahibi çalışan kârdan pay alacak
Türkiye'nin katma değerli üretim ekonomisine geçişine katkı sağlaması beklenen Yeni Patent Kanunu'nun ayrıntıları netleşti. Yakın zaman içinde Türkiye Büyük Millet Meclis'inde (TBMM) görüşülmeye başlanacak düzenlemeler; işçiden öğrenciye, akademisyenden patrona kadar hemen her kesim için devrim niteliğinde değişimlerin önünü açıyor. Özellikle KOBİ'ler açısından büyük önem taşıyan düzenlemeler fikri ve sınai haklar konusunda 360 derece koruma sağlayacak.
Yasanın en önemli getirilerinden birisi çalışan işçilerin üretimde sağladıkları katma değerden pay alabilmeleri olacak. İşçinin üretim modeline yapacağı her türlü inovatif katkı kayıt altına alınacak ve oluşacak olan değer işçi ile paylaşılacak. Şirket patronları bu alandaki işçi haklarından bizzat sorumlu olacak.
Ayrıca kanuna göre işveren, kendisine bildirimi yapılan bir hizmet buluşu için patent verilmesi amacıyla Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvuru yapmakla yükümlü hale gelecek. Hizmet buluşu serbest buluş niteliği kazanmışsa, işçi bizzat başvuru yapma hakkı elde edecek. KOBİ'lerin hakları da ön planda tutulacak.
Kanun'da öğretim üyeleri ve öğrenciler için de önemli fırsatlar var. Mevcut durumda buluşlar üzerindeki patent hakkında belirsizlikler bulunuyordu. Patent verme sürecinin uzun ve maliyetli olması ve alınan patentlerin ticarileştirilmesinin zor olmasından dolayı akademisyenler, yaptıkları buluşların patent başvurusuna dönüştürmede zorluk yaşıyor. Yeni dönemde patent üzerindeki hak sahipliği üniversitelere verilecek. Üniversitelerin patentin ticarileştirilmesi sonucu elde ettiği gelirin en az üçte biri buluş sahibi akademisyene verilecek.
Sabah