Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasının çökmesinden endişe eden AB liderlerinin, 18 Mart’ta varılan mülteci anlaşmasına alternatif çözüm arayışına girdiği öne sürüldü. Alman İçişleri Bakanlığı ise iddiaları yalanladı.
Almanya’da yayımlanan Bild gazetesi, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mülteci anlaşmasının askıya alınmasından endişe eden Avrupalı hükümet liderlerinin anlaşmaya alternatif yeni çözümler düşündüğünü yazdı. Habere göre, AB liderleri mülteci anlaşmasının bozulması durumunda Yunan adalarında mülteci kayıt merkezleri açarak sığınma başvurularını bu merkezlerde almayı planlıyor. Yunan adaları ile anakara arasındaki feribot seferlerinin kaldırılmasının planlandığı ve sığınma başvurusu almaya hak kazanmayan mültecilerin direkt olarak kaldıkları adadan sınır dışı edilecekleri ifade ediliyor. Bild’e konuşan AB’li bir bakan, bu durumda Türkiye’ye mülteci anlaşması kapsamında verilen mali kaynağın kesilerek Yunanistan’a aktarılacağını söyledi.
Yeni rota, Bulgaristan ve Macaristan arasında
Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, Balkan rotasının kapanmasının ardından kendilerine yeni geçiş yolları arayan mültecilerin bir kısmı Karadeniz’deki tehlikeli yolculuğu göze alarak Türkiye’den tekneyle Bulgaristan’a geçiyor.
Bu kişiler, Bulgaristan’dan Sırbistan ve Hırvatistan’a geçerek Macaristan üzerinden Almanya ve Avusturya gibi ülkelere ulaşmaya çalışıyor. Habere göre, Macaristan polisi 2016’da Sırbistan ve Hırvatistan sınırını geçmeye çalışan 11 bin mülteciyi gözaltına aldı. Günde yaklaşık 100 kişinin Sırbistan sınırından Macaristan’a geçtiği aktarılıyor.
Türkiye ile AB arasındaki anlaşmadan önce mülteciler Yunanistan üzerinden Balkan rotasına ulaşıyordu. 20 Mart’ta AB-Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından insan kaçakçılarının yoğun olarak kullanmaya başladığı alternatif rotalar arasında Libya ve Mısır’dan İtalya’ya giden seferler bulunuyor.
Milliyet