Güneş'e en yakın ve Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni olan Merkür, Dünya ile Güneş'in arasından geçti. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluşan çok sayıda öğrenci, Merkür gezegeninin izdüşüm görüntüsünün güneşin diski üzerine düştüğü bu ender gök olayını izledi.
Ankara'da saat Pazartesi günü 14.12 dolayında başlayan gök olayında Merkür, birkaç dakika sonra Güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde göründü.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk, Merkür geçişlerinin çok nadiren yaşanan bir gök olayı olduğunu belirtti.
Kasım ayında yaşanan geçişlerin 7, 13 ve 33 yılda bir tekrarlandığını kaydeden Baştürk, ''Mayıs ayında, yani şu an yaşadığımız geçişler 13 ve 33 yılda bir tekrarlanıyor. Bir sonraki Merkür geçişi, 7 Kasım 2019'da gerçekleşecek ama kasım ayında güneş olmadığı için bu geçişi izlemek çok zor oluyor. Mayıs ayında izlemek daha iyidir'' diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Baştürk, 2023 yılına kadar Merkür geçişini gözleyebilmek için yakalanan nadir fırsatlardan birinin bugün gerçekleştiğini kaydederek, "Merkür bizden uzak bir gezegen, bugün onu güneşin önünden geçerken görüyoruz. Eskiden bu tür geçişleri güneşe olan uzaklığımızı ölçmek için kullanırlarmış ama biz güncel teknoloji ile bunu biliyoruz'' ifadelerini kullandı.
AA