Türkiye Bankalar Birliği (TBB), nakit darboğazında olan veya kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşların mağduriyetini kullanarak büyük gelirler elde eden POS tefecilerine göz açtırmıyor. TBB, bu yılın ilk 4 ayında, POS tefeciliği olarak da tanımlanan 'fiktif' işlem yapan 217 işyeri tespit etti.
CİHAZLAR 1 YIL GERİ ALINDI
TBB'nin Mesleki Tanzim Kararı'na göre fiktif işlem yaptığı kesinleşen üye iş yerleri ile yapılan sözleşmeler, bankalar tarafından 1 yıl süre ile sonlandırılıyor ve bu süre içerisinde, sözleşmeleri sonlandırılan üyelere POS hizmeti verilmiyor. Süre tamamlandıktan sonra yeni sözleşme yapıp yapmama kararı bankaların inisiyatifinde bulunuyor. Ayrıca, sözleşmesi 1 yıl süre ile sonlandırılan üye iş yerlerinin tekrar hizmet almaları ve aynı eylemi 5 yıl içerisinde tekrar etmeleri durumunda yaptırım süresi 3 yıl olarak uygulanıyor.
GÜNDE 1 MİLYON TL İŞLEM
BDDK'nın özellikle 2011 yılındadevreye aldığı, asgari tutarın bir dönemde üç kez ödenmemesi durumunda kredi kartlarının nakit çekime kapatılması, POS tefecilerinin işine yaradı. Bu yöntemle günde 1 milyon TL civarında işlem yapıldığı belirtiliyor. POS tefeciliği, herhangi bir mal teslimi veya hizmet sunulmadan işyeri tarafından POS'un amaç dışı kullanılarak haksız kazanç elde edilmesi olarak tanımlanıyor.
Sabah