Her üç yetişkinden birinde bulunan hipertansiyon, kalp hastalıklarının önünü açıyor. Uzmanlar, hastaların hayat boyu süren bir plana uyması gerektiğini belirtiyor. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin hipertansiyondan etkilendiği düşünülüyor.
Türkiye’de ise her üç yetişkinden biri hipertansiyon hastası. Daha da önemlisi, bu hastalardan üçte ikisi yani yaklaşık 10 milyon kişi hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor.
Uzmanlar, erken tanı için düzenli tansiyon kontrolünün önemine dikkat çekiyor. Tespit edilen vakalarda tedavinin kapsamlı bir şekilde planlanması ve hastanın da yaşam boyu sürecek olan bu plana uyması, hayat tarzını değiştirmesi gerekiyor.
Kalbe zarar veriyor
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Karahan Zor, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde hastalığı ve hastalığa karşı yapılması gerekenleri anlattı. Hipertansiyonu kan damarları içindeki kan basıncının normalden fazla yükselmesi olarak tanımlayan Dr. Zor, “Tedavi edilmeyen hipertansiyonun en önemli sonucu kalp ve damar hastalıklarıdır. Kan basıncı yeterince kontrol altına alınamadığında ortaya çıkan diğer önemli sonuçlar ise beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybıdır. Yüksek tansiyon tedavisinin kalp damar ve böbrek ilişkili yan etkileri azaltma açsından yararlı olduğu, inme ve kalp hastalığına bağlı ölüm oranlarını azalttığını göstermiştir” dedi.
Milliyet