Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’ne 70’in üzerinde devlet başkanı ve başbakan ile 50’nin üzerinde bakan katılacak. 23-24 Mayıs’taki zirve, Türkiye’nin Suriyeliler için yaptıklarından dolayı İstanbul’da düzenlenecek.
Türkiye'nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması ve yardımlar konusunda "en cömert donör" ülke olması nedeniyle zirvenin İstanbul'da yapılmasına karar verilmiştş. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un girişimiyle, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin organize ettiği zirvede, insani alanda yaşanılan sorunlara çözüm yolları bulunması amaçlanıyor.
23-24 Mayıs günleri gerçekleştirilecek zirve dünya basınının yakın merceği altında. BM Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek. Aynı zamanda insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt aranacak.
Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını zirvede uluslararası toplumla paylaşacak. 2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.
Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 9.5 milyar dolar tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bu fedakârlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon dolar oldu.
Sabah