logo

İdomeni'de tahliye başladı

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni kampında bulunan yaklaşık 9 bin sığınmacı, Yunan polisi tarafından ülkenin kuzeyindeki diğer kamplara götürülmek üzere tahliye ediliyor. Basın mensuplarının girişine izin verilmiyor, uzaktan fotoğraf çekimi dahi yasak.

İdomeni sığınmacı kampı boşaltılıyor. Nakledilecek sığınmacıların 9 bin civarında olması bekleniyor. Dün sabah saatlerinde başlayan ve çok sayıda emniyet mensubunun katıldığı helikopter destekli tahliye operasyonu devam ediyor. Yaklaşık 500 sığınmacı otobüslere bindirilerek diğer sığınmacı kamplarına yerleştirilmek üzere bölgeden ayrıldı. Tahliye operasyonunu yürüten Yunan polisi, basın mensuplarının İdomeni’deki sığınmacı kampına girmesine izin vermiyor.

Sınırın Makedonya tarafındaki tel örgülere yakın bölgelerden görüntü almak isteyen basın mensupları da sınıra yaklaştırılmıyor. Yunan yetkililer tarafından yapılan açıklamada, tahliye operasyonu sırasında sığınmacıların zorlanmayacağı ve şiddet kullanılmayacağı iddia edilmişti. Yetkililer tahliyenin bir haftadan uzun sürebileceğine işaret ediyor.

Bazı sığınmacılar tahliyeyi istemiyor

Balkan rotasının sığınmacılara kapatılmasının ardından üç aydır ağır koşullar altında İdomeni’deki kampta yaşam mücadelesi veren yaklaşık 9 bin sığınmacı, Yunanistan hükümetinin aldığı karar gereği ülkenin kuzeyindeki diğer sığınmacı kamplarına yerleştirilmeyi kabul etmiyor.

Bulgar sınırında dikenli tel sınır uzatılacak

Öte yandan Bulgaristan, 2013 yılında mülteci akınına karşı Türkiye sınırına ördüğü 30 kilometrelik dikenli tel duvarını, iki ay içinde 146 kilometreye çıkaracak. Bulgar Haber Ajansı BTA’nın haberine göre, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov dün İçişleri ve Savunma Bakanlarıyla birlikte helikopterle Türkiye sınırına inşa edilen dikenli tel hattını incelerken, var olan hattın mülteci akınını tamamen durdurmaya yetmediğini belirterek, duvarın önümüzdeki iki ay içinde 146 kilometreye çıkarılacağını duyurdu. Türkiye-Bulgaristan sınırı toplam 274 kilometre uzunluğunda.

Akdeniz’de ölümler yüzde 25 azaldı

Uluslararası Mülteci Örgütü (IOM), 2016 yılında Akdeniz’de yaşanan mülteci ölümlerinin önceki seneye oranla yüzde 25 düştüğünü, Ege’de ise 13 Mayıs’tan beri mülteci ölümü yaşanmadığını açıkladı.

Raporu açıklayan IOM basın sözcüsü Joel Millman, verilerin Türkiye Yunanistan yolunun askıya alındığını gösterdiğini ifade etti. Raporda, Akdeniz’den Avrupa’ya ulaşmaya çalışanların büyük kısmının da Libya sahil güvenliği tarafından engellendiği aktarıldı.

Almanya'da mültecilere saldırılarda rekor artış

Öte yandan, Almanya'da yabancılara ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırılar 2015 yılında rekor düzeyde artış gösterdi. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bugün Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2015 yılı Suç İstatistik Raporu'nu açıkladı.

Bakan Maiziere, "Siyasi suç olaylarına değinecek olursak, bu olaylar 2015 yılında adeta bir patlama gösterdi. Rapor için kayıtların tutulmaya başladığı 2001 yılından bu yana siyasi suç olayları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Yaklaşık 39 bin olay var. Bunlardan 4 bin 400'ü şiddet olayı. Bu da 2015 yılı için toplam suç olaylarında yüzde 19,2. Şiddet olaylarında da yüzde 30 oranında bir artış demek. Suç olaylarının ağırılıklı konusu ise sığınmacılar. Bu alanda özellikle sağcı saldırıların sayısı geçen yıl 23 bin ile bir önceki yıla göre 6 bin arttı." diye konuştu.

Milli gazete