Araştırmalar Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 11-12’lerde olduğunu gösteriyor. Özellikle de erkek nüfusta sigara bağımlılık oranı çok yüksek. Her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya sağlık Örgütüne üye devletlerince 1987’den bu yana tüm dünyada kutlanan Dünya Sigarasız Günü öncesi uzmanlar uyarıyor; “Günde bir sigara bile bağımlılığa işaret”.
Miktar sürekli artar
Sigara bağımlılığının madde bağımlılığı ve psikolojik bağımlılık olmak üzere 2 ana öğesi olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, “Sigaranın içerdiği nikotin, tıpkı amfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini değişikliğe uğratan, bağımlılık yapan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek ‘dopamin’ salgılatır. Dopamin kişiye yalancı bir keyif verir. Kişi bu keyfi tekrar yaşamak için giderek artan miktarlarda sigara içer. Kısa bir süre sonra da beyin nikotine bağımlılık kazanır. Bu nedenle her gün bir adet sigara tüketen kişiyi sigara bağımlısı kabul etmek gerekir” dedi.
1 yıl kilit süre
Sigarayı bırakma tedavileri hakkında bilgiler veren Dr. Sönmez, hastaya özel farmakolojik ve psikolojik destek programları hazırlandığını belirterek, “Farmakolojik tedavi nikotin yerine koyma tedavisi ve santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçlardan oluşuyor. Nikotin yerine koyma tedavisi ile vücudun ihtiyaç duyduğu günlük nikotin dozunu 24 saatte sabit şekilde salacak yama tarzında nikotin bantlar veya sakızlar kullanılarak yoksunluk etkilerinin azaltılması hedefleniyor. Santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçlar ise beyindeki değişik tipteki reseptörlere bağlanarak sigara içme ihtiyacı azaltılıyor. Tek tek veya kombine şekilde hastanın 6-8 haftalık zorlu süreci atlatması hedefleniyor” diye konuştu.
Sönmez, bir kişiye sigarayı bıraktı diyebilmek için kişinin 1 yıl boyunca bir adet bile sigara tüketmemiş olmasının kural olduğunu söyledi.
Milliyet