logo

İngiltere'nin AB'den çıkması 7 yılı bulabilir

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasında (Brexit) anketler hâlâ çok yakın seyrediyor. Kıta Avrupa'sı ile evliliği 43 yıl önce başlayan İngiltere dokuz gün sonra 'evet çıkıyorum' derse bu sanıldığı gibi referandumun hemen ertesi gün gerçekleşmeyecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bir boşanma ihtimalinde öncelikle mevcut anlaşmaların sonlandırılması için iki yıl gerektiğini belirtti. Tusk ayrıca yeni ilişkilerin nasıl olacağı yönünde müzakerelerin yapılıp 27 ülkenin parlamentosundan geçmesinin de beş yıl süreceğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nden çıkışı belirleyen Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesi gereği tüm ülkelerin anlaşmaya varması gerekiyor. Şu an için hiçbir ülke, birliği terk etmediği için bu madde ilk kez kullanılacak. Brexit ihtimalinin sonrasına hazırlanan İngiliz hukukçular 2020'ye kadar AB üyesi kalmaya devam edeceklerini vurguluyor.

Küresel piyasalar Brexit kaygısını fiyatladı

Birleşik Krallık'ta AB referandumu öncesinde anketlerin başa baş ya da yakın sonuçlar vermesi dünya piyasasında da endişeleri artırdı. Uluslararası finans kuruluşları ve kredi derecelendirme şirketleri İngiltere'nin AB'den çıkmasının ülkenin ekonomik büyümesini yavaşlatarak, ekonomide belirsizliklere neden olacağı uyarısında bulunuyor. Asya ağırlıklı olmak üzere birçok piyasa düşüş yaşadı. Sterlin, sekiz haftanın en düşüğüne geriledi. Brent petrolün varil fiyatı, dün 50 doların altına gerileyerek 49.7 dolara kadar indi. Dün ayrıca bin 284 dolar ile 16 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye çıkan altının onsu için de 1.400 dolar tahminleri yapılmaya başlandı.

Sabah