Uluslararası Mülteci Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre, son 20 yılda dünyada en az 55 bin kişi başka bir ülkeye göç etmeye çalışırken hayatını kaybetti.
"Hayata Mal Olan Yolculuklar" başlığıyla mültecilerin trajedisini raporlaştıran örgüt, 2015'te en az 5 bin 400 kişinin öldüğünü, bu yılın ilk beş ayındaysa en az 3 bin 100 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Geçen yılki ölümlerin 3 bin 770'i Akdeniz'den Avrupa'ya geçişte yaşanırken; diğerleri Bengal Körfezi, Andaman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve ABD-Meksika sınırı olarak açıklandı.
'Umuda yolculuk' durma noktasında
Çeşitli nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve buradan da daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'da mülteci olabilmek için yasa dışı yollardan Ege Denizi ve Akdeniz'i kullanarak Yunan adalarına geçmeye çalışanların umuda yolculukları büyük oranda geriledi.
Türkiye ile AB arasında yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığına karşı 18 Mart'ta Brüksel'de imzalanan Geri Kabul Anlaşması öncesinde hız kazanan yasa dışı göç hareketi, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan itibaren azalmaya başladı ve son dönemde bitme noktasına geldi.
Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geçen yıl haziran ayının 13 günlük diliminde 2 bin 262 göçmeni yakalarken bu yılın aynı döneminde ise bu sayı yüzde 90 azalarak 255'e düştü.
Sabah