logo

Osmangazi Köprüsü bugün açılacak

İstanbul - Bursa arasını 3,5 saatten 40 dakikaya indirecek Osmangazi Köprüsü'nde yol emniyetinin bütünüyle sağlanacağını söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, köprünün 30 Haziran'da törenle açılacağını söyledi.

İzmir -İstanbul otoyolu ile bölgeye yatırım imkânının artacağını ve bölgenin ekonomisinin daha da güçleneceğini söyleyen Arslan, "Bölgenin ve ülkenin ihracat kapasitesi artacak. Türkiye'nin ekonomi başkentleri olan İstanbul ile İzmir daha da yakınlaşacak. Ayrıca egzoz gazı salınımını da önemli ölçüde azaltarak bölgedeki hava kirliliğinin azalmasını sağlayacak. Yani maddi anlamda olduğu gibi çevreci yanıyla da dünyanın en büyük projelerinden birisi" değerlendirmesinde bulundu.

2016 yılı sonuna kadar Kemalpaşa Ayrımıİzmir kesimi ile Gebze-Bursa arasındaki Otoyol Kesiminin tamamının yapım faaliyetlerinin tamamlanması planlanıyor.

Osmangazi köprüsü bugün açılıyor 

Türkiye'nin sanayi üssü haline gelen İstanbul, Kocaeli, Gebze, Bursa ve İzmir'i birbirine bağlayacak Osmangazi Köprüsü, Dünyanın en büyük 4'üncü köprüsü olarak kayıtlara geçecek.

Yaklaşık 8.5 saat süren İstanbul-İzmir yolculuğunu 3.5 saate düşüren köprü, sanayi, ticaret, turizm ve sosyal yaşamın üst seviyelere çıkarılması için anahtar işlevi görecek. 1990'lı yıllarda yapımı için ihale hazırlıklarına başlanan, gazete sütunlarında ve resmi açıklamalarda açılışına dair tarihler verilen Körfez Köprüsü'nden, 23 yıl sonra ilk araç geçecek. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında emekli ve sayfiye yeri olarak düşünülen, ancak İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelere bağlı olarak ağır sanayi bölgesi haline gelen Körfez, Türkiye'nin ihracat ve imalat endüstrisinin de can damarı oldu.

Avrasya tüneli yıl sonunda

Vizyon proje olarak değerlendirilen Avrasya Tüneli Projesi ise (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) 20 Aralık’ta hizmete girecek.

Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 14.6 kilometre toplam uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3.4 kilometre olarak belirlendi.
Tarihi İpek Yolu canlanıyor

‘Demir İpek Yolu’ olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin de yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek.

Ovit Dağı Tüneli

Tamamlandığında Türkiye’nin ve Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Ovit Dağı Geçidi, Rize ile Erzurum’u birbirine bağlıyor. İkizdere-İspir mevkisindeki Ovit Tüneli tamamlandığında yol 12 ay boyunca açık kalacak ve aradaki mesafe 3.8 kilometre kısalacak.

Milliyet