TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve yeni anayasayı hazırlamak için oluşturulan komisyonda görev alan Mustafa Şentop, uzun ve detaylı anayasaların daha çok darbe dönemlerinde sonra hazırlandığını belirterek Türkiye'de darbe dönemi sonrasında hazırlanan anayasaları ve bazı eski doğu bloğu ülkelerini örnek gösterdi.
Şentop şunları söyledi: "Bu ülkelerde geçiş döneminde uzun anayasalar hazırlandı. Neden uzun anayasa oluyor? Çünkü anayasa yapısal bazı düzenlemeleri yasama organına bırakmak istemiyorlar. Yasama organlarını mümkün olduğu kadar çok sınırlamaya, yasama alanını daraltmaya çalışıyorlar. Malum olduğu üzere, anayasa değişiklikleri için farklı prosedürler var. Değişikliği yapacak bir çoğunluk olmadığında anayasayla düzenlenen bir alana dokunulamayacağını biliyorlar."
Anayasa kısa olmalı
Anayasaların kısa olması gerektiğine dikkat çeken Şentop, temel hak ve özgürlükler gibi korunması zarurî alanlara yer verilip geri kalan düzenlemelerin yasama organlarının tasarrufuna bırakılması gerektiğini belirterek "Kısa, derli, toplu anayasalar daha doğrudur. Türkiye'de böyle bir anayasa yapmalıdır. Anayasada olması gereken başlıklar 'Temel hak ve özgürlükler, bunların sınırlanma sebepleri; yasama, yürütme ve yargı organlarının oluşumu, işleyişi, birbiri ile ilişkileri'" dedi. Şentop, Amerikan anayasasının modern anlamda hazırlanan ilk anayasa olduğunu, toplam 7 maddeden oluştuğunu, ekleri ile birlikte bunun 32 maddeyi bulduğunu söyledi.
Şentop, "Biz de bunun gibi bir anayasa yapabiliriz. Bizde de 20-25, azami 50 maddelik bir anayasa olabilir. Öyle bir metin hazırlanabilir" dedi. Şentop, partisinin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu yeni anayasa önerisinin 113 maddeden oluştuğunu ve bunun bile mevcut anasayadan kısa olduğunu belirtti. Şentop, 113 maddenin de çok daha kısa hale getirilebileceğini belirtti.
Sabah