logo

Yenilenebilir eneji potansiyelinden daha çok istifade edilmeli

Hem çevre kirliliği hem de sürdürülebilir bir kalkınma için enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının hızla arttırılması kaçınılmaz. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke olup, enerji ihtiyacının yarıdan fazlasını ithal etmekte Türkiye'nin coğrafi yapısı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından avantajlı bir konumda.

Türkiye güneş potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülke. Güneş enerjisi ülkemizde en yaygın kullanılan yenillenebilir enerji türlerinden.

Ülkemiz jeotermal enerji potansiyeli açısından dünyadaki zengin ülkeler arasında yer almakta. Türkiyede toplam 1000 dolayında sıcak ve mineralli su kaynağı ve jeotermal akışkan çıkan kuyu noktası var.Bilinen jeotermal alanların %95’i ısıtmaya uygun. Ülkemizde on yerleşim biriminde toplam 24200 adet konutun jeotermal enerji ile ısıtılması yapılmakta. Bu on
yerleşim yerindeki kurulu güç kapasitesi 52550 konut. Ayrıca birçok irili ufaklı termal turizm tesisi jeotermal
enerji ile ısıtılmakta.

"Jeotermal kaynak zenginliğinden yeterince yararlanmıyoruz"

Türkiye Avrupa'da birinci sırada olmasına rağmen, jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarında ABD, İsveç, Çin ve İzlanda'nın ardından beşinci geliyor.

Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Sağlık Turizmi" konulu panelde Türkiye'nin jeotermal su kaynakları bakımından oldukça zengin bir konumda olduğuna belirterek, "Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında, Avrupa'da ise birinci sırada yer almasına rağmen, jeotermal ısı ve kaplıca uygulamaları bakımından bu potansiyelinden yeterince yararlanamıyor” dedi.

Jeotermal suların enerji üretiminden ısıtmaya, balıkçılıktan termal turizme kadar çok geniş bir yelpazede kullanıldığını dile getiren Orhan, " Türkiye’nin dünyada ABD, İsveç, Çin ve İzlanda'nın ardından beşinci sırada yer almaktadır. Jeotermal kaynakların ülke içinde coğrafi bölgelere göre dağılıma bakıldığında, en yüksek payı (% 77.94) Ege Bölgesi'nin aldığı görülürken, Doğu Anadolu Bölgesi % 4.77'lik oranla Marmara Bölgesi'nden sonra dördüncü sırada bulunmaktadır." dedi.

“Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyelini Kullanamıyor”

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ ise güneş enerjisi potansiyeli çok yüksek olan Türkiye’nin, bunu yeterince kullanamadığını vurgulayarak, “Potansiyeli kullanma noktasında Almanya güneşten 40 bin megavat elektrik üretiyor. Türkiye’nin üretimi ise 450 megavattır” dedi.

Elektik Mühedisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Türkiye’nin AB ülkeleri arasında güneş enerjisi potansiyeli anlamında 6’ncı sırada olduğunu, üretim anlamında ise çok geri sıralarda olduğunu belirtti. Başkan Özdağ şunları söyledi:

“Avrupa Birliği ülkeleri sıralamasına bakıldığı zaman güneş enerjisi potansiyeli itibariyle Türkiye 6’ncı sırada yer almakta. Üst sıralarda Kıbrıs, Malta, Portekiz, Yunanistan ve İspanya var. Geri kalan bütün ülkelerin Türkiye’nin altında olduğunu görüyoruz. Netice itibariyle Türkiye aslında güneş enerjisi potansiyelinde oldukça iyi bir noktada. Bu potansiyeli kullanma noktasında ilk on ülkeyi sayarsak bu konuda en iyi Almanya’dır. Yani dünyada güneş enerjisi kurulu ve kullanma anlamında en iyi Almanya’dır. Almanya 40 bin megavat, Çin 30 bin megavat, Japonya 25 bin megavat, İtalya ve ABD 20 bin megavat, Fransa ve İspanya 5 bin, Avusturya ve Hindistan’da 4 bin megavattır. Türkiye ise 450 megavatdır. Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, bizim 5 katımızdan fazla güneş enerjisi kurulu gücüne sahip. Türkiye’nin bugünkü kurulu elektrik enerjisi altyapısının toplam kapasitesi ise 75 bin megavattır.”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için güneş enerjisi potansiyelini kullanması gerektiğini vurgulayan Mehmet Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer Türkiye güneş enerjisi potansiyelini en yakın komşusu Yunanistan kadar kullanabilmiş olsaydı, şu yaz sıcaklarında klima kullanımından kaynaklanacak fazladan elektrik tüketimini güneş enerjisi sistemlerinden karşılayabilirdi. Bunu yapmadığı için Türkiye maalesef doğalgaza ya da kömüre dayalı olarak karşılamaya çalışıyor. Dolayısıyla Türkiye pahalı elektrik kullanıyor. Türkiye’nin bir an önce enerjide dışa bağımlılıktan hem ekonomik olarak, hem de uluslararası siyaset olarak bir an önce kurtulması lazım.”

Ajanslar