logo

Hacılar, Medine'deki kutlu mekanları ziyaret ediyor

Hacılar, Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde hac görevlerini yerine getirdikten sonra geçtikleri Medine'de kutsal mekanları ziyaret ederek vakitlerini geçiriyor. Hacıların akın ettiği mekanların başında İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in (sav.) kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi geliyor. İslam peygamberinin kabri başında dua eden hacılar, hem namazlarını eda etti, hem de Hz. Muhammed'e duydukları hasreti gidermeye çalıştı.

Hacılar, Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde hac görevlerini yerine getirdikten sonra geçtikleri Medine'de kutsal mekanları ziyaret ederek vakitlerini geçiriyor.

Hacıların akın ettiği mekanların başında İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi geliyor. İslam peygamberinin kabri başında dua eden hacılar, hem namazlarını eda etti, hem de Hz. Muhammed'e duydukları hasreti gidermeye çalıştı.

Kurban Bayramı'nı Mekke'de idrak eden hacıların Medine’ye nakilleri devam ediyor. Mekke-i Mükerreme'den ayrılan hacılar, otobüslerle 5 saat süren bir yolculuğun ardından Medine’ye ulaşıyor.

Cidde üzerinden Mekke'ye geçen Türk hacıları da ülkelerine geri dönmeden önce en az dört dün Medine’de kalarak, buradaki kutlu mekanları ziyaret ediyor. Medine'ye ulaşan Türk hacılar da farklı ülkelerden gelen diğer tüm hacılar gibi ilk önce Peygamberin kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'yi ziyaret ederek namaz kılıp dua etti.

Peygambere selam

Hacılar, namazın ardından sıraya girerek peygamberin kabrinin bulunduğu yere geldi. Burada, "Esselamün aleyke ya Resullah", "Esselamün aleyke ya Habiballah" ve "Esselamün aleyke ya Nebiullah" diyerek Hz. Muhammed'e selam ve hürmetlerini sundu.

Hacılar ardından Peygamberin minberi ile kabri arasında yer alan ve Mescid-i Nebevi'nin en güzel bölümü olduğu belirtilen, "Cennet Bahçesi" diye adlandırılan kısıma geçmeye çalıştı. Ancak buraya geçmek kalabalık nedeniyle pek kolay olmadı. Çünkü, onbinlerce hacı aynı anda mekana girmeye çalıştı. Hacılar, sıraya girerek ve sabır göstererek saatler sonra "Cennet Bahçesi'ne" geçerek namazlarını kıldı.

Yaklaşık 200 kişinin aynı anda namaz kılabildiği "Cennet Bahçesi'nde" namazlarını eden hacılar, daha sonra Hz. Muhammed'in kabrinin önünde geçerek ziyaretlerini tamamlayıp dışarı çıktı. Hacıların, Medine’de kaldıkları süre boyunca, vakit namazlarını, 400 bin metrekarelik alanı kapsayan ve aynı anda 80 bin kişinin birlikte saf tutabildiği Mescid-i Nebevi’de namazlarını kılma gayreti gösterdikleri görüldü.

Kuba ve Kıbleteyn Mescidleri ziyaretleri

Duygu yoğunluğunun yaşandığının çokça görüldüğü Mescid-i Nebevi’de hacılar, salavatlar, hatimler, tasbihatlarla Peygambere yakınlarınca gönderen selamları arz etti. Özellikle Türk hacıların dilinden ülke bütünlüğü, terörle mücadele eden güvenlik kuvvetleri için dualar eksik olmadı.

Medine'de Mescid-i Nebevi'deki hareketlilik, farklı mekanlarda da yaşandı. Bu mekanların başında ise Kuba ve Kıbleteyn Mescidleri geliyor. Kuba Mescid-i ile Kıbleteyn Mescidi, tıpkı Mescid-i Nebevi gibi her vakit dolup taştı. Hacılar hem bu tarihi özelliği olan mekanları gezdi hem de ibadetlerini yerine getirdi.

Bunların yanı sıra Hazreti Hamza başta olmak üzere bazı sahabelerin kabirlerin bulunduğu Uhud Şehitliği, Uhud Dağı ve Okçular Tepesi de hacıların ziyaret etmeyi ihmal etmedikleri mekanların arasında yer aldı.

Cennet'ül Baki 

Türk hacılar, Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında bulunan ve "Cennet'ül Baki" olarak bilinin Medine kabristanı ile Sultan Abdülhamit döneminde yapılan ve Balkanlar'dan Medine'ye kadar uzanan tren hattı ve Medine İstasyonunu da gezmeye devam ediyor.

Yurda dönüşler başladı

Hac ibadetinin ardından kutsal topraklardan dönen hacılar, Atatürk Havalimanı'nda yakınları tarafından karşılandı. İlk kafileler, Suudi Arabistan'ın Medine ve Cidde şehirlerinden tarifeli uçaklarla İstanbul'a geldi.

AA