Av yasağının 1 Eylül’de kalkmasıyla birlikte balıkçılar, bereketli bir sezon geçirirken, palamutta da son iki sezonun en verimli döneminin görüldüğü ifade ediliyor. 1 Eylül’den itibaren Sinop’ta şu ana kadar 70 gırgır teknesiyle 180 bin palamut avlandı.
Yapılan bilimsel çalışmalarda palamutun bu denli bol olmasında, yem balığının bolluğu ve deniz suyu sıcaklığının etkin olduğu kaydedildi.
Geçen sezonlarda 25-35 santimi bulan ve 700-800 gram gelen palamutun bu sezon 45 santime kadar uzaması ve ağırlığının da 1 kilo 250 grama kadar gelmesinin balığın iyi yemlendiğini gösterdiğini belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, “Palamut; Karadeniz’in her bölgesinde mevcut. Daha önce böyle bir durum söz konusu değildi” dedi.
‘Yem balığı fazla’
Palamutun bu sezon 1 kiloyu aştığını dile getiren Yrd. Doç. Dr.Sedat Gönener, “Bu durum denizde bol yem balığının olmasından kaynaklanıyor. Palamut bolsa hamsi az olur gibi halk arasındaki inanışın da bilimsel bir karşılığı yok. Göstergeler ve veriler bu sezon hamsinin de bol olacağını gösteriyor. Yani, palamutun bol olması hamsinin az olacağı anlamına gelmez. Palamut, hamsi ve diğer yem balıklarını yediğinde midesi, etini ve derisini tamamen sindirmez. En yağlı kısmını alır geri kalanı bırakır. Hatta balıkçılar, palamutu tekneye aldıklarında kusması için denizi suyu vururlar. Özellikle bu sezon, palamut kustuğunda midesinden çıkan yem balığı çoğunlukla hamsidir. Yoğun miktarda hamsi görülüyor” diye konuştu.
Milliyet