logo

Körfez gündeminde geçen hafta

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

Türkiye cumhuriyetinın dış işleri ve ekonomiden sorumlu bakanları, körfez ülkelerindeki meslekdaşlarıyla Perşembe günü Riyadda biraraya geldi. 2008 yılında başlatılan ve bugüne kadar gelen, stratejik işbirliği toplantısının bu yıl ki gündemi, bölgedeki yeni gelişmelerin ele alınması ve işbirliği olanaklarının değerlendirilmesiydi. Toplantıda 6 körfez ülkesinin dış işleri bakanı ve Türkiye aynı masanın etrafında toplanıyor. Suudi Arabistan ve Türkiyenin dış işleri bakanları eş başkanlık görevi yürütüyor.

Son aylarda Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde gözle görülür gelişmeler var. Suudların petrol şirketi, yeni yatırım projeleri için 18 farklı Türk şirketine inşaat, enerji ve farklı hizmetlerde iş verirken, Suudluların yenilenebilir enerji şirketlerinden biri de Türkiye de 340 Megawattlık bir rüzgar enerjisi santrali kurmak için görüşmeler yapıyor.

Katar

Suudi Arabistan”dan sonra Katar da günlük hayatta ve resmi prosedürlerde Arapça kullanımına önem ve öncelik verilmesi için düğmeye bastı. Katar hükümeti yayınladığı genelgeyle, Mart 2017 den itibaren ülkede fatura, satış fişi, irsaliye, muhasebe ve vergi raporları gibi ticari belgeler ile ticari ünvan, marka, iş yeri ve ürün adlarında arapçanın ana dil olarak kullanılması zorunlu hale getiriyor. Hükümet, ilgili departmanlar aracılıgıyla yapacağı baskın denetimlerle, söz konusu genelgeyi ihlal eden işletmeler aleyhine cezai işlem yapılacağını duyurdu. Suudi arabistan da bir kaç ay önce hem arapça”nın resmi ve ticari hayatta kullanımı, hem de bütün resmi işlemlerde hicri takvimin esas alınması ile ilgili bağlayıcı bir karar vermişti. Birleşik Arap Emirliklerinde de 2017 yılından itibaren benzer bir uygulamaya gidileceği duyurulmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri

Arap ülkelerinde yaşayan gençlerin katıldığı bir araştırmaya göre, körfez hükümetlerinin gençleri özel sektörde çalışmaya sevk etmeye yönelik tüm çabalarına rağmen, halen gençlerin üçte ikisi kamuya ait kurumlarda çalışmayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Yani kısacası hükümetler işsizlikle mücadele konusunda gençleri özel sektör işlerine yönlendirmekte başarılı olamadılar

Geçen hafta Dubai”deki İslam ekonomisi zirvesinde sunulan aynı araştırmanın sonuçlarına göre, bu oran arap ülkeleri genelinde ise yüzde elli olarak ortaya çıkıyor.

İslam ekonomisi zirvesinden bir başka haber de yenilikçi proje yarışmasıydı. Amerikan orijinli bir firma, Mekke ve Medine”deki haremeynde farklı dilleri konuşan müslümanların, Cuma hutbesini kendi dillerinde anlayabilmeleri geliştirdikleri tercümeli kulaklık projesi ile en yenilikçi proje yarışmasını kazandı. Yarışmaya 40 farklı ülkeden 250 den fazla proje basvurusu yapılmıştı.

Umman

Ummanın 2016 yılı ilk yedi ayındaki bütçe açığının 10 milyar doları aştığı bildirildi. Düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle ödemeler dengesindeki gelir kalemlerinde önemli gerilemeler olan Umman, son bir yıldır kemer sıkma politikalarını devreye sokmuştu. Umman Ekonomi yönetimi, Petrol fiyatlarını yıl sonuna kadar 45 dolar olarak tahmin edip 2016 yılı bütçesini buna göre yapılandırmıştı. Bu arada son bir yılda Umman uluslararası sendikasyon kreditörlerinin önemli bir merkezi haline geldi. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar sendikasyon kredisi alan umman, devam eden büyük yatırım projeleri için banka konsorsiyumlarıyla sıkı pazarlıklar yapıyor.