logo

'Genç işsizler ciddiye alınmalı'

TÜİK’in yüzde 10.7 olarak açıkladığı temmuz ayı işsizlik verisini yorumlayan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, her geçen gün artış gösteren genç işsizliğinin ülke için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

Keçeci şunları söyledi:

“Bizim milli servetimiz olan genç işgücümüzü değerlendiremiyoruz. Birçok ülkeye göre avantajımız olan bu gücümüzü pozitife çeviremiyoruz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘Bir Bakışta Toplum 2016’ raporuna göre göre ülkemizde 1529 yaş aralığındaki yaklaşık her 10 gençten 3’ü hem okumuyor hem de bir işte çalışmıyor. Türkiye bu oran ile 35 OECD ülkesi arasında birinci sırada. Türkiye’de 15-29 yaşındaki nüfusun yüzde 28.4’ü ne istihdama katılıyor ne de eğitim alıyor. OECD, Türkiye’de “çalışmayan ve eğitim/öğretim görmeyen” gençlerin ekonomiye üretime katılmamaktan kaynaklanan “maliyetinin” GSYH’nin yüzde 3.4’ü, yani yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu açıkladı.

"İşsizlik artıyor ama eleman bulamıyoruz"

TÜİK tarafından açıklanan ve yüzde 10.7 seviyesinde gerçekleşen temmuz ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise işsizliğin artmasına rağmen eleman bulmanın zorlaştığını ifade etti. Zeytinoğlu, “Temmuz ayı işsizlik oranı bir evvelki yılın aynı ayına göre 0.9 puan, bir önceki aya göre ise 0.5 puan yükseldi. İşsizlik oranımız artıyor ama eleman bulmakta zorlanıyoruz. Gebze’de bir firmamız 100 kişiyi istihdam etmek için İŞKUR’a başvurdu. İŞKUR 6 bin kişiye çağrıya çıkmasına rağmen sadece 42 kişiden dönüş oldu. 30 kişi işe alındı. Hala iş açığı devam ediyor. İşsizlik oranlarıyla örtüşmediğini görüyoruz” dedi. İşsizlik verilerinin üç aydır artış eğilimininde olduğunu dile getiren söyleyen Zeytinoğlu şöyle devam etti:

İşsizliğin sağlıklı çözümü için sanayinin katkısının artması gerekiyor. Burada da esas çözümün mesleki eğitim olduğunu düşünüyoruz. Mesleki eğitimdeki yapısal reformların sonucunu uzun vadede görebiliriz ama kalıcı bir çözüm olur.”

Dünya