logo

Boç yapılandırmada internet tercih edildi

Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Adnan Ertürk, " Yapılandırmadan yararlanmak için yapılan başvuru sayısı şu ana kadar 3 milyon 700 bin civarında, bunun 2 milyon 50 bini internet üzerinden yapılmış. Yapılandırılan alacak tutarı ise 31,3 milyar seviyesinde. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan tahsilat tutarı ise 950 milyon lira civarında bulunuyor" dedi.

Ertürk, yapılandırma konusunda bir süre uzatımının gündemde olmadığının altını çizerek, "Vatandaşlarımız 31 Ekim tarihini göz önünde bulundurarak bu kanundan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların peşin ödeme yapması durumunda daha avantajlı olacaklarını anlatan Ertürk, "Biz vatandaşlarımızı hem kanundan yararlanmaya hem de peşin ödemeye davet ediyoruz. Bu kanun çok önemli fırsatlar sunuyor. Biz bu kanunu ne kadar iyi anlatabilirsek ve ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek, mükelleflerimizin o kadar rahat edeceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Mükellefler için ‘borç arama motoru’ kuruldu

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, borç yapılandırmanın daha öncekilerden farklı olduğunu belirterek, şirketlerin yanı sıra vatandaşları da sağlanan imkanlardan yararlanmaya çağırdı. Gelir İdaresi’nin internet sitesi ile mobil cihazlardan borç sorgulama imkanı verdiklerini bildiren Ertürk, vatandaşların bu mecralardan borçlarını öğrenebileceklerini kaydetti. Ertürk “Amacımız zorlama değil amacımız insanlara konuyu iyi anlatıp katılmalarını sağlamak. Bu özel fırsatları kaçırmayın” dedi.

İşverenlerden 12 milyar TL’lik SGK başvurusu

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim borcu bulunan işverenler önemli miktarda yapılandırma başvurusunda bulundu. 48 milyar lirayı bulan 4A kapsamındaki kamu alacağı için işverenler 12 milyar liralık başvuru yaptı. Toplam 400 bin işveren prim borcunu ödemek için başvuru yaparken, borçlu işveren sayısı ise 1 milyon 361 bini buluyor.

AA