logo

Körfez gündeminde geçen hafta...

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Iyad Al Madani sağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Madani’nin istifasının ardından Suudi Arabistan Genel Sekreterlik görevi için Yusuf el Othaimeen’i aday gösterdi. Yusuf Al Othaimeen’in aday gösterilmesine ilk olumlu tepkinin, Mısır’dan gelmesi dikkat çekiciydi.

Suud Sağlık Bakanlığı’nın ülkedeki özel sağlık kuruluşlarına getirdiği en az bir uzman doktor istihdam etme zorunluluğu,  özel sağlık kuruluşlarından yüzde 72’sini kapanmakla karşı karşıya getirdi. Toplamda 2000’e yaklaşan sayılarla yılda yaklaşık 37 milyon kişiye sağlık hizmeti verdiklerini iddia eden özel sağlık kuruluşlarının yöneticileri, yaklaşık 2670 uzman doktora ihtiyaç olduğunu ve kısa vadede böyle büyük bir istihdamın mümkün olmadığı için özel sağlık kuruluşlarının kapanma tehlikesi bulunduğunu vurguluyorlar. Öte yandan Riyad da bulunan bir Universite hastanesindeki 478 yabancı sağlık personelinin işine son verildi. Sağlık personelinin 10 yıllık süreyi doldurdukları ve milli istihdam politikası nedeniyle sözleşmelerinin yenilenmediği duyuruldu.

Suudi Arabistan’da Maliye Bakanlığı görevine yeni bir atama yapıldı. Önceki Maliye bakanı, Suud Kabinesinin en uzun ömürlü simalarından birisi olarak, 1996 yılından beri farklı bakanlık görevlerini yürüterek 20 yıl kabinede kalmıştı. Yeni atamayla ilgili olarak Suud Hükümetinin daha sıkı bir mali politika izleyeceği için, değişime tepeden başladığı yorumları yapılıyor.

Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 9.5 gigawatlık yenilenebilir enerji üretme potansiyeline ulaşacağı bildirildi. Enerjiden sorumlu Bakan, güneş ve rüzgar enerjisi ağırlıklı bir yenilenebilir enerji politikalarının olacağını vurgularken, diğer dünya ülkelerini de artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya çağırdı.

Katar

Katar’da çalışanların haklarının korunmasına yönelik iyileştirmeler devam ediyor. 2022 Dünya Futbol Kupası’na evsahipliği yapacağı için birden dünyanın tüm gözlerinin kendisine çevrilmesi ve rakiplerinin hücumuna uğraması ve uluslararası toplumu etkilemek için yürütülen kampanyalar nedeniyle çok eleştirilen Katar, son beş yıldır çalışanların durumlarını düzeltmek için radikal değişikliklere gidiyor. Bu kapsamda çalışanların %85’inin maaş güvenliği sağlandı. Doğal olarak hedef yüzde 100.

Katar’ın uluslararası havalimanından transit uçuş yapan ve iki uçuş arasında 5 saatten daha uzun  süre olan transit yolculara, 96 saate kadar ücretsiz vize verilerek, Katar”ı görmelerine imkan sağlanacak. Katar hükümeti bu yolla hem ülkenin kamuya ait havayolu şirketinin gelirlerini, hem de turizm gelirlerini artırmayı planlıyor.

Bu arada Katar’ın başkenti Doha, uluslararası Euromoney toplantılarına da ev sahipliği yapacak. Bu yıl ki tema Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki yavaşlama.

Birleşik Arap Emirlikleri

Ekonomik gerilemeye bağlı olarak ileri sürülen, Birleşik Arap Emirlikleri’nde kişisel gelir vergisi uygulanmasına başlanacağına yönelik iddialar, Hükümet tarafından yalanlandı. Bununla birlikte Katma Değer Vergisine geçiş ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. 

Birleşik Arap Emrilikleri’nde insansız hava araçlarının kullanımı her geçen gün yeni problemleri beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz hafta içinde, ülkedeki iki büyük uluslararası havaalanı insansız hava aracı uçusu nedeniyle bir saat uçuş trafiğine kapatıldı. Bu nedenle yetkililer ağır cezai müeyyideleri de içeren bir çözüm üzerinde duruyorlar.

Dubai Belediyesinin, şehirde çığ gibi büyüyen döner kebap satıcılarına yönelik uygulamaya koyduğu yeni kriterler karşısında, neredeyse yarıya yakın dönerci kapanmakla karşı karşıya kaldı. Yetersiz ve hijyenik olmayan mekanlar, saklama, hazırlama ve servis şartlarının uygun olmayışı gibi sebeplerle harekete geçen belediye 31 Ekime kadar, tüm işyerlerinin yeni düzenlemelere uygun davranmaları için süre vermişti.  Bu süre sona erdiğinde toplamda 572 adet dönerci dükkanından 113’ünün üretimi durdurduğu, 146’sının hakkında da işlem yapılarak düzeltici eylem yapmaları için süre verdiği açıklandı.

Birleşik Arap Emirliklerinde Mars Gezegenine yolculuk edecek, uzay aracının prototip üretimine başlandı. Bir prestij projesi olarak Arap dünyasında bir ilk olma idealiyle yola çıkan uzay araştırmaları ekibi, bir otomobil büyüklüğünde yapacakları aracın, 2021 de hazır olacağını, 600 milyon kilometre mesafe katederek 2023 yılında Mars’a ulaşacağını, 2025 yılına kadar Mars’ta kalıp dünyaya Mars gezegeni ile ilgili bilgiler göndereceğini ifade ediyorlar. Bu arada bir başka uzay teknolojisi haberi de yine Birleşik Arap Emirlikleri’nden. İlk Arap yapımı haberleşme uydusu için birinci etap çalışmalarının Dubai’deki Uzay Araştırmaları Merkezi”nde başladığı, tamamı Birleşik Arap Emirlikleri’nden olan mühendislerin yapacağı haberleşme uydusunun, 2018 yılında fırlatılacağı da Dubai Emiri tarafından sosyal medyada duyuruldu.

Birleşik Arap Emirlikleri, GSMH içindeki petrol endüstirisi payını 2021’e kadar yüzde 20’ye çekmeyi planlıyor. Ekonomiden Sorumlu Bakan, 3. Ekonomik Planlama Forumu’nda yaptığı konuşmada, uyguladıkları ekonomide çeşitlilik ve zenginleştirme politikaları ile, son 40 yılda petrol endüstrisinin milli gelir içindeki payının yüzde 30’a kadar geriletildiğine dikkat çekti.   

Kuveyt

Kuveyt’li 19 yaşındaki bir öğrencinin, ABD seyahati sırasındaki telefonundaki şüpheli resim ve videolar yüzünden tutuklandığı duyuruldu. Kuveyt’in ABD nezdindeki Konsolosluk yetkililerinin devreye girmesine rağmen öğrencinin tutukluluk hali kalkmadığı ve konunun sosyal medyada Kuveyt’liler arasında büyük infial oluşturduğu görülüyor. Öğrencinin 9 yıla kadar hapis cezası alabileceği hukuk çevreleri tarafından  dillendiriliyor. Bu da hangi video ve resimlerin şüpheli sayılacağı tartışmasını başlattı.

Kuveyt’te yabancıların kamu sektöründe istihdam edilmelerinin yasaklanması gündemde. Kademeli olarak ülkedeki yabancı sayısını azaltmayı planlayan Kuveyt yılda 100 bin yabancının ülkeden ayrılması için farklı enstrümanları devreye sokmaya devam ediyor. Toplamdaki hedef 10 yılda 1 milyon yabancı çalışanın ülkeden ayrılması.  

Umman

Umman’da Merkez Bankası ihale yoluyla, yaklaşık 100 milyon dolara tekabül eden hazine bonosu ihraç etti. 3 aylık olarak düzenlenen hazine bonosu 1 Şubat 2017 vadeli olarak düzenlendi. Bu arada Merkez Bankası Başkanı, bireysel kredilerdeki faiz oranların yükseltilmeyeceğini açıkladı. İlave olarak, Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi ülkelerin ortak bir para birimine geçmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.  Umman’ın bu konudaki tavır değişikliği dikkat çekici. Çünkü genel olarak Umman, körfez ülkelerindeki ortak uygulamalara çekinceli tavırlarıyla biliniyor.

Bahreyn

Uzun bir aradan sonra İngiltere yeniden Körfez”de daimi bir üs kuruyor. Bahreyn”de kurulmakta olan İngiliz donanma üssü, ingiliz özel kuvvetleri, hucüm botlar, mayın tarama gemileri ve diğer donanma birimleri için  600 askeri personel barındıracak. Bununla birlikte İngiliz Savunma Bakanı üssün genişletilebileceğini söyledi. Bu arada toplamda 36.5 milyon dolara malolan üssün sadece 9 milyon dolarlık kısmı İngiltere tarafından karşılanıyor. Diğer tutar Bahreyn devleti tarafından finanse ediliyor. İngiltere bölgedeki en son askeri üssünü 1971 yılında kapatmıştı.