Uyuşturucu ile mücadele kapsamında sürdürülen çalışmalara ivme kazandırmak için yeni bir mekanizma kuruldu. Bir süreden beri uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucuya bağlı suçlardan tutuklananların sayısında yaşanan artıştan sonra, 8 bakanlığın ortak yürüttüğü çalışmalara hız verildi.
Tüm bakanlıkların bu konuda yaptıklarını gören bir havuz oluşturuldu. Kurumlar birbirini kontrol edecek.
Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Yüksek Kurulu’nu oluşturan 8 bakanlığın 2016-2018 yılları eylem planının hayata geçirilmesi için seri toplantılar başladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çalışmaların ivme kazanması konusunu Bakanlar Kurulu’na getirdi. Varolan mekanizmanın daha verimli işlemesi için “Uyuşturucu Karar Destek Sistemi” kuruldu.
Belirli aralıklarla toplanacak kurulda yapılan çalışmalar, ortak bir havuza atılacak. Tüm bakanlıklar, diğerlerinin yaptıklarını görecek ve böylece eşgüdüm sağlanacak. Bu havuzda toplanan bilgiler ve çalışmalar da Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde hayata geçirilecek.
Bağımlılık ile mücadele
Tarih boyunca insanların yaşamlarını tehdit eden sağlık sorunları ile mücadele ettiğini ifade eden uzmanlar, madde bağımlılığı olan kişilerin ise genellikle hastalıklarından kurtulmak istemediğini belirtiyor.
Yaşam kaliteleri ve standartları ne kadar düşük olursa olsun madde bağımlılarının çok az bir kısmının tedavi arayışına girdiğini ifade eden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ebru Öztepe Yavaşçı şöyle konuştu: “Bağımlılık sebepleri kullanan kişi sayısı kadar çoktur”
“Aslında bağımlılık herhangi bir şeyi aşırı kullanmaya karşı istek duymadır. Madde bağımlılığı da böyledir. Kişi madde bağımlılığı denetlemede zorluk çeker, aşırı derecede madde kullanmaya karşı istek duyma hali vardır. Aynı etkiyi elde etmek için daha fazla madde kullanımı gerçekleştirilir. Bağımlılığı oluşturan tek bir sebep yoktur. Bağımlılığı oluşturan sebepler kullanan kişi sayısı kadar çoktur” dedi.
“Bir kere denemek bile bağımlılık için önemlidir”
Bağımlılık tedavi edilemez gibi düşünce ve bir kere denemekten bağımlı olunmaz denmesinin çok yanlış olduğunu belirten Yavaşcı, “Bir kere denemek bile bağımlılık için önemlidir. Çünkü herkes bağımlı olabilir. Yalnız iradesiz insanlar bağımlı olacak diye bir şart yoktur. Hiç kimse ben bağımlı olacağım diye yola çıkmaz. Bağımlılıkta bırakmak değil, ara vermek çok önemlidir. Ne kadar ara verilirse tedavi oranı da o kadar yüksektir.” diye konuştu.
Hürriyet, Milli Gazete