Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadelede yeni çalışma başlatacaklarını açıkladı. Buna göre sigaralar artık önü açık vitrinde değil, kapalı dolaplarda satılacak, markası da ‘görünmez’ olacak.
Sağlık Bakanlığı’nın 2017 bütçe görüşmelerinde Bakan Akdağ,özetle şunları söyledi:
“Tütünle mücadelede mesafe almak hareketsizlik ve şişmanlık konusunda mesafe almaktan daha kolay. Türkiye’de sigara kullanımı 15 yaş üzerinde 23.2’lere inmişti, şimdi ise yeniden yüzde 27.3’e çıktı. Bu nedenle ciddi bir program hazırlıyoruz. 2017’de bu programı devreye sokacağız. Okullar, üniversiteler, Diyanet, medya, işçi ve memur sendikaları, toplumdaki tüm paydaşlarla birlikte çalışacağız. Düz paket uygulaması başlatacağız. Bu uygulama ile markayı neredeyse görünmez hale getirmeyi hedefliyoruz. Tütün ürünleri sadece dışarıdan görünmeyecek şekilde olmayacak çünkü bu yanlış anlaşılıyor. Satış yerine girince de görünmeyecek. Kapalı dolaplara konarak satılmasını mevzuatımıza ekleyeceğiz.”
Yerli sıtma vakası yok
“Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ciddi bir mesafe kaydettik. Tüberküloz 100 bin kişide orta üst gelir grubu ülkelerde 84’tür. Doğum sonrası ölümde Avrupa bölgesinde 37, Türkiye’de bunu 18’e indirmiş bulunuyoruz. Türkiye’de su kaynaklı tifo hiç görmüyoruz; yerli sıtma vakası da hiç görmüyoruz. Zika virüsü ile ilgili de tedbirlerimizi aldık.”
Uyuşturucu mücadelesi
“Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarımız kapsamında yatak sayısını bin 300’e çıkaracağız. Uyuşturucu İle Mücadele Danışma Hattı’nı Temmuz 2015’ten itibaren arayan 83 bin kişiye hizmet verdik.
Toplum temelli ruh sağlığı uygulamalarına geçtik. Burada hekim sayısı az olduğu için ruh sağlığı açısından sıkıntılı hastalarımız sadece yedi hastanede toplanıyordu. ‘Toplama’ yaklaşımı çok sağlıklı değil. Şehirlerimizde insanların kolay ulaşabileceği damgalamaya neden olmayacak toplum temelli ruh sağlığı merkezleri oluşturuyoruz. 170 merkez kurduk. Sayısını artıracağız. İlaca ulaşım arttığı için ilaç kullanımı arttı. Akılcı ilaçla gereksiz ilacın kullanımını da azaltacağız. Farkındalık ve ilaca ulaşım arttıkça kullanım da artıyor.”
Milliyet