Körfez ülkelerinin ortak gündemi, ani bir değişiklik gösteren hava şartları. Birbirine oldukça benzer coğrafi özellikleri, iklim şartları nedeniyle, bugünlerde neredeyse tüm körfez ülkelerinde alçak basınç, rüzgar ve yağışlı hava hakim. Zaman ve mekana bağlı olarak toz ve kum fırtınalarını da beraberinde getiren bu türbülanslı hava tüm körfez ülkelerinde hayatın akışını oldukça etkiliyor.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Danışma Meclisi, yedinci dönem çalışmalarına Kral Selman’ın yapacağı açılış konuşması ile 14 Aralıkta başlayacak. Toplam 150 üyeli olan Danışma Meclisi’ne yeni dönemde 15’i kadın 75 yeni üye seçildi. Kral Abdulaziz tarafından kurulan Danışma Meclisi, hükümete gündemdeki konularla ilgili olarak güven ve dürüstlük temelinde işbirliği, tavsiye, danışma gibi katkılar sağlıyor.
Suudi Arabistan yeni madencilik stratejisi ile 2030 yılına kadar madenlerden elde ettiği geliri, üçe katlayarak 60 milyar dolara yükseltmeyi planlıyor. Enerji Bakanının açıklamalarına göre, ülke genelinde henüz çıkarılmamış boksit, fosfat, altın, bakır ve uranyum madenlerinin çıkarılıp, işletilmesine şeffaflık ve rekabet ilkeleri içinde öncelik verilecek.
Bu arada hükümet yeni ekonomik programın bir gereği olarak, elektrik ve su faturalarına yansıyan sübvansiyonu azaltmak için hazırlıklar yapıyor.
Mekke-i Mükerreme’de halen devam eden 15 büyük otel projesinde toplamda yaklaşık 25.000 yeni otel odasının yapılmakta olduğu bildirildi. İnşaat ve turizm sektör analizlerinin yer aldığı bir rapora göre, bölgede inşaat halinde 10.000 den fazla otel odası bulunan bir diğer şehir ise Dubai.
Konuyla ilgili başka bir haberde ise Körfez ülkelerinin likidite sorunları nedeniyle, para musluklarını kısacakları ve bundan da en fazla inşaat sektörünün etkilenmesinin beklendiği ifade ediliyor. Örneğin Suudi Arabistan’da inşaat sektörünün devleri, yüksek sesle şikayette bulunmaya başladı. Kimileri mevcut vize düzenlemeleri yüzünden aylarca işe başlayamamaktan şikayet ederken, bazıları hükümetin ödemeleri zamanında yapmaması devam ettiği takdirde sektörde kalmalarının mümkün olmadığını söylüyorlar.
Bu arada Hükümetin 10 milyar doları aşan gecikmiş ödemelerinin, önümüzdeki haftalarda yüzde 80 oranında yapılmaya başlanacağı duyuruldu.
Bir kaç defa hizmete giriş tarihi ertelenen Mekke-Medine hızlı tren hattının Mart 2018 de başlayacağı duyuruldu. 2011 yılında başlayan projenin normal olarak 2016 yılı sonunda tamamlanması bekleniyordu. Tamamlandığında günlük yüz atmışaltı bin yolcu taşıyabilecek hızlı tren hattının yapımcısı, 12 İspanyol iki Suud firmasından oluşan bir konsorsiyum proje maliyeti ise 7 milyar dolar.
Suudi Arabistan hükümeti spor klüpleri ve etkinliklerini destekleyerek artırmayı planlıyor. Halk arasında daha sağlıklı bir yaşam için spor yapmayı yaygınlaştırmak amacıyla aynı zamanda kadınlara özel spor ve egzersiz alanları açılması da teşvik ediliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai’de dünyanın en büyük toptancılar sitesinin inşaatına başlandı. İlk aşamada 135 milyon feet karelik bir alana kurulacak olan site, 550 milyon feetkareye kadar çıkabilecek. Toplam olarak 8 milyar doları aşan bir yatırım maliyetine sahip site Port Saed limanına yakın bulunuyor. Bu yolla Dubai dünya toptan eşya ticaretinde önemli bir merkez olmayı hedefliyor.
Bu yıl 37.si düzenlenen Ortadoğu’daki en büyük inşaat ve yapı fuarı Big 5 Dubai’de açıldı. Türk inşaat sektörünün de büyük ilgi gösterdiği fuarda bu yıl 3100 katılımcı vardı. Bu yıl ki teması İnşaat Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Yenilikçi Teknolojiler olan fuara 140 ülkeden yetmiş binin üzerinde ziyaretçinin katıldığı tahmin ediliyor.
Bu arada Dubai’de yine dünyada bir ilk olarak insansız hava araçlarının sivil havacılığa ve havalimanı trafiğine verdiği zararları azaltmak amacıyla, insansız hava araçlarının kontrolü ile ilgili bir bilişim ve kontrol sistemi kurulacak. Bu konuda dünyaca ünlü bir firma ile anlaşan Dubai Yönetimi, geçtiğimiz haftalarda yaşanan ve havalimanlarının çalışamaz hale gelmesine neden olan olumsuzluklarla mücadele etmeyi amaçlıyor.
Kuveyt
NATO İstanbul İşbirliği Girişimi üst düzey yetkilileri, NATO’nun Kuveyt’le ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesine önem verdiğini vurguladılar. Kuveyt, NATO Bölge Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor ve bu merkezin üyeleri arasında Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de bulunuyor. NATO bu merkez üzerinden üye olan Körfez Ülkeleriyle olduğu kadar, üye olmayan Suudi Arabistan ve Umman’la da ortak eylem ve işbirliği alanları oluşturmak istiyor.
Kuveyt’ın şartlar böyle devam ederse önümüzdeki altı yılda bütçe açığını kapatabilmek için 116 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı olduğu bildirildi. IMF nin Kuveyt’e yönelik tavsiyesinde petrol dışı gelirlerin artırılması ve kamu sektörü ücretlerinin kontrol edilmesi çağrısı yapıldı.
Bahreyn
Bahreyn’de çalışan yabancıların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri karşılığında uygulanan ücretler iki katından daha fazla artırıldı. Aslında artan sadece sağlık hizmetlerindeki ücretler değil. Hükümet genel olarak yabancıları ilgilendiren her kamu hizmetinde ücret artışına gidiyor. Bu arada Bahreyn’lilerin de bu artışlardan etkilendiği iddiasıyla ülke gündeminde yeni bir tartışma başladı. Hükümet tarafı söz konusu artışların, özellikle düşük gelir grubundaki Bahreyn’lileri etkilemeyeceğini savunurken, muhalifler hizmet fiyatlarndaki artışın fiyatlar genel düzeyini etkilemesiyle tüm Bahreyn’lilerin, özellikle de düşük gelir gruplarının olumsuz etkilendiğini iddia ediyorlar.