logo

İtalya AB’den çıkış sürecine girer mi?

Gündem aralık ayının oldukça yoğun geçeceğini gösteriyor. 2 Aralık’ta Moody’s’in not değerlendirmesi, 4 Aralık’ta İtalya referandumu, 14 Aralık’ta FED faiz kararı, 15 Aralık’ta AB liderlerinin kararı, 20 Aralık’ta TCMB faiz kararı piyasalarda tansiyonu yüksek tutacak.

Moody’s kararı sonrasında aralık ayının önemli gündemlerinden biri İtalya’da yapılacak olan anayasal reformların oylanacağı referandum. 4 Aralık günü İtalyanlar sandık başına giderken sandıktan ‘evet’ çıkması halinde senatonun yetkileri azalırken merkezi hükümet güçlenecek. Referandumun asıl gayesi ise siyasi istikrarın artırılması. ‘Hayır’ taraftarları ise getirilmek istenen değişikliklerin kuvvetler ayrılığı ilkesinin sekteye uğratılacağını dile getiriyor.

Sandıktan ‘hayır’ çıkması halinde Başbakan Renzi istifa edeceğini birkaç defa açıkladı. Kimi yorumcular ise oylanan referandumların kabul edilmemesi halinde İtalya’nın AB’den çıkış sürecine gireceği ifade edimekte. Renzi’nin istifa etmesi halinde de yapılacak bir erken seçimle AB karşıtı Beş Yıldız Hareketi’nin hükümeti oluşturması gündeme gelebilir. Bu hareketin başa gelmesi halinde de İngiltere’de yaşandığı gibi AB’den çıkmak için referanduma gidilmesinin gündeme gelebileceği kaygısı dile getirilmekte. Ancak uzmanların ağırlıklı kesimi bu senaryoyu düşük bir olasılık olarak görüyor.

Yeni krizin fitilini İtalya ateşleyebilir

Önümüzdeki hafta sonu kritik anayasa referandumuna gidecek İtalya’da bankacılık sistemi yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyuyor. 4 Aralık’ta sandıktan Matteo Renzi’nin anayasal reformuna ‘hayır’ çıkması halinde ülke siyasi açıdan bir belirsizliğe sürüklenecek. Artan siyasi risk ile bankacılık sisteminin çöküşünün olumsuz etkileri göçmen, Brexit ve Trump şoklarını üzerinden atamayan tüm Avrupa’yı derinden sallayabilir.

Küresel finansal krizinden bu yana Avrupa’nın neler öğrendiği, bankaların büyük bir risk pençesinde olduğu İtalya merkezinde test edilecek. İtalya ve Avrupa Birliği (AB) sistemik şoku önlemek için birlikte çalışmak zorunda. Bankacılığın kan kaybettiği İtalya’da daha fazla devlet müdahalesinin gerekli olması ihtimali yükseliyor.

Milliyet, Dünya