logo

'Fidye yazılımlar' sosyal medya üzerinden yayılıyor

Bulaştıkları bilgisayardaki dosyaları şifreleyerek kullanılmaz hale getiren ve şifreyi çözmek için kişiden para talep eden "fidye yazılımların" sosyal medya üzerinden yayılmaya başladığı belirtildi.

İnternet kullanıcılarının korkulu rüyası haline gelen "fidye yazılımların" sosyal medya üzerinden yayılmaya başladığı belirtildi.

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, fidye yazılımların, bulaştıkları bilgisayarda bulunan dosyaları şifreleyerek kullanılmaz hale getirdiğini ve şifreyi çözmek için kişiden para talep ettiğini söyledi.

Başaran, kullanıcıların bu tehdide karşı, metin veya öncesinde herhangi bir yazışma olmadan kendilerine gönderilen dosyaları açmamalarını, fotoğraf ve benzeri bir bağlantıya tıkladıktan sonra yönlendirildikleri sayfanın talep ettiği eklentileri veya güncellemeleri yüklememelerini, sistemlerinde lisanslı ve güncel bir antivirüs programı kullanmalarını önerdi.

Türkiye, siber fidyede dördüncü

2016 yılının üçüncü çeyrek döneminde Türkiye, dünyada en çok fidye yazılımı saldırısına uğrayan dördüncü, en çok online bankacılık saldırısına uğrayan sekizinci ülke durumunda.

2016’nın Ocak ayından Eylül ayına kadar Türkiye’yi hedef alan toplam 9 milyon 554 bin 906 fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Türkiye tüm dünyadaki saldırıların yüzde 5,29’una maruz kaldı. ABD, Brezilya ve Hindistan’dan sonra dünyada en fazla fidye yazılımı saldırısına uğrayan dördüncü ülke oldu.

Online bankacılık saldırılarında ise Avrupa’da birinci, dünyada ise en çok saldırıya uğrayan sekizinci ülke Türkiye oldu. Üçüncü çeyrek dönemde toplamda 4 bin 128 kişi bu saldırılara maruz kaldı. 2016 yılının Ocak ayından Eylül ayının sonuna kadar Türkiye’ye yönelik 15 bin 644 tane online bankacılık saldırısı gerçekleştirildi.