logo

Sağlık ve özelleştirmede de TL zorunluluğu geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TL’nin güçlendirilmesi, yabancı paraya olan bağımlılığın azaltılması için yapılan çalışmalar çerçevesinde, özelleştirmelerde tekliflerin ve ödemelerin TL ile alınması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Ağbal, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın alacağı sarf malzemeleri, tıbbi cihazlara ilişkin her türlü işlemin de TL ile yapılması konusunda bir görüşmenin yapıldığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı, yeni alımların lira üzerinden yapılması talimatı verirken, sözleşmesi döviz olarak imzalanmış alımlar için yabancı firmalara çağrı yaptı. Bakanlık, firmalara özellikle şehir hastaneleri için toplu alım yapacağı ve yerli ortak şartı koyduğu MR, röntgen, ultrason, dijital monitör gibi 5 milyon dolarlık alım sözleşmelerinin liraya dönüştürülmesini teklif etti.

Firma yetkilileri ise söz konusu alımın, döviz artışına göre lira farkının ödenmesi önerisini getirdi. Bakanlık söz konusu alımlar için döviz kurunun kaç liradan sabitleneceği ve olası artışlar durumunda farkın ne oranda ödeneceği ile ilgili yeni bir çalışma başlattı.

Maliye Bakanlığı'nın, dövizle alımı en çok yapan kurumlar arasında yer alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na da liraya dönüş talimatı verdiği öğrenildi.

OSB'lerde ise dolar üzerinden kiralama yapılıyor

Diğer taraftan, Türkiye ekonomisinin en stratejik noktalarından Organize Sanayi Bölgelerinde de (OSB) dolar tepkisi başladı. Alışveriş merkezlerinde olduğu gibi sanayi bölgelerine de Türk Lirası'nın adeta ayak basamadığı ortaya çıktı. Sadece parsel satışları değil, OSB içindeki otel, kreş, restoran, hatta otopark giderlerinin bile dolar tarifesinde olması sanayiciyi adeta çıldırttı. Firma sahiplerinin verdiği bilgiye göre, OSB'lerdeki hizmet maliyetleri, son bir yıl içinde yüzde 25 ile 30 arasında zamlandı.

Döviz destekli arazi rantının tavan yaptığı bölgelerin başında Marmara yer alıyor. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli ve İstanbul'da sayıları 40'ı bulan OSB'lerde küçük bir arazi satın almak için Boğaz kenarındaki bir yalı fiyatını gözden geçirmeniz gerekiyor. Arazilerin rant amacıyla boş tutulmasının da etkisiyle metrekare fiyatlarının 2 bin dolara dayandığı bu bölgelerde üretim de risk altına girmiş durumda. Konuyla ilgili somut bir örnek, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanıyor. Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 5.326 metrekarelik rezerv sanayi parseli için 21 Aralık'ta açık artırma usulü ile satış yapılacak. Dolar üzerinden satışa çıkartılan arsanın metrekare fiyatı New York'taki arazi fiyatlarını sollamış durumda.

Açık artırma başlangıç fiyatının 512 dolar olduğu ihalede bu rakamın bin dolara kadar çıkması bekleniyor. OSB yöneticileri dolar üzerinden gerçekleşen kiralama ve satış işlemlerinin Türkiye'deki sayıları 300'ü bulan sanayi bölgelerinin tamamına bir gelenek haline geldiğini ifade ediyor.

Sabah