Türkiye, savunma sanayiinde platform ve sistemlere yönelik teslimatlarıyla birlikte yeni projeleri gündeme aldı. Bu kapsamda ilk olarak eğitim uçağı olarak seri üretim aşamasında bulunan HÜRKUŞ’un silahlı versiyonunun geliştirilmesi kararı alındı.
Ayrıca Göktürk 1’in başarıyla uzaya fırlatılmasının ardından yine metre altı çözünürlüğe sahip yerli üretim bir uydu için TÜBİTAK’ın da içinde olacağı bir yapı ile sözleşme imzalanacağı öğrenildi.
HÜRKUŞ, temel eğitim uçağı olması yanında, güçlü motoru sayesinde hem zırhlı birlikler, hem de piyade-özel kuvvetler gibi sahada görev yapan birlikler için yakın hava desteği sağlama yeteneğine sahip bulunuyor.
Yerli istihbarat uydusu için düğmeye basıldı
Diğer yandan Türkiye’den uzmanların katıldığı ve testleri TAI tesislerinde yapılan İtalyan-Fransız ortak yapımı Göktürk-1’in ardından yerli metre altı uydu için de harekete geçildiği öğrenildi. Bu amaçla TÜBİTAK’ın da içinde olduğu bir planlamayla üretilecek uydu için sözleşme sürecinin başladığı öğrenildi. TÜBİTAK, ASELSAN ve TUSAŞ halen Göktürk-3 için birlikte çalışma yürütüyor.
Göktürk-3’ün SAR radar gözetleme sistemiyle çalışması kararlaştırılmıştı. Üretimi için sözleşme imzalanacak yeni uydunun metre altı ve 70 cm çözünürlükte olacağı öğrenildi. Göktürk-1, 50 cm çözünürlüklü olarak açıklanmıştı.
Dünya