Sürekli yaz saati uygulaması günlerin kısalmasıyla daha çok tartışılmaya başlandı. Karanlıkta işe giden çalışanların psikolojisi bozuluyor ve verimleri düşüyor. İhracatçı firmalar yurtdışındaki ortaklarıyla daha az görüşebiliyor.
Sermaye piyasalarında faaliyet gösterenler mesailerini yeniden belirlemek zorunda kalıyor. Üstelik uygulamanın elektrik tasarrufu sağlayıp sağlamadığı da net değil. Sabahları karanlıkta uyanma yüzünden elektrik tüketiminin arttığını savunanlar var. Tüm bu tartışmalar sürerken hükümet cephesinde, eleştirilerin değerlendirilerek konunun yeniden ele alınması fikri hakim.
Sürekli yaz saati uygulaması beklendiği gibi ciddi tartışmalara yol açıyor. Günlerin kısalmasıyla tartışmanın odağını, karanlıkta servise binmek zorunda kalan çocuklar oluştursa da ekonomik anlamda da büyük sıkıntılar yaşanıyor. İhracatçı firmalar yurtdışındaki ortaklarıyla daha az görüşebiliyor. Sermaye piyasalarında faaliyet gösterenler mesailerini yeniden belirlemek zorunda kalıyor. Üstelik uygulamanın elektrik tasarrufu sağlayıp sağlamadığı da net değil. Sabahları karanlıkta uyanma yüzünden elektrik tüketiminin arttığını savunanlar var.
Türkiye’nin ekonomik ilişkileri ağırlıklı olarak batı ile olduğundan, bu ülkelerle aramızdaki saat farkı kritik önem taşıyor. Kış aylarında Avrupa ile saat farkımız 2-3 saate çıktı. Londra’da saat 09.00 olduğunda Türkiye’de öğle yemeğine çıkılıyor. İki ülke arasında mesai sadece 2-3 saat denk geliyor. Amerika ile bağımız neredeyse kalmadı. Türkiye’de saat 17.00 olduğunda ABD’nin doğu kıyısında mesai yeni başlıyor olacak. Batı kıyılarında ise fark daha fazla.
Karanlık moral bozuyor
Sürekli yaz saati uygulamasına açıklandığı günden itibaren karşı çıkan İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, özellikle İngiltere’deki ortaklarıyla sıkıntı yaşadıklarını aktararak, “Karşılıklı ziyaretlerde neredeyse gün kaybı oluyor. İlişkileri sürdürmek için akşam saatlerinde de çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi. Tanrıverdi, Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin saat farkının ihracatı etkilemediği açıklaması ile ilgili de, “Bazı sektörlerde etkisi düşük olabilir. Ancak bizim gibi hızlı, günlük çalışan sektörlerde kaybedilen bir saat çok önemli sonuçlara yol açabiliyor” dedi.
Tanrıverdi’nin dikkat çektiği bir diğer konu ise moral. İnsanların karanlıkta işe gelip, karanlıkta çıktığını hatırlatan Tanrıverdi, bunun da insanların psikolojisini bozduğunu ve iş veriminin bundan etkilendiğini kaydetti.
Dünya