Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uyguladığı Rekabetçi Sektörler Programı’nın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde 565 milyon euro bütçeyle Hatay’dan Sinop’a, Mardin’den Yozgat’a 43 ilde hayata geçirilen büyük çaplı yatırımlar büyük ölçüde tamamlanma aşamasına getirildi.
Program ile Anadolu’daki KOBİ’lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulmasını, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılmasını, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Ordu, balda rekabetçiliği arttırıyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, bu program kapsamında aldığı 10 milyon euro mali destekle ‘Arım Balım Peteğim Projesi’ni yürütüyor. Proje kapsamında, Türkiye’nin bal üretiminde önemli bir aktör olan Ordu’da üretim, depolama ve pazarlama için yenilikçi bir yaklaşımla teknoloji temelli büyük bir tesis kuruluyor. Uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarlarının bulunduğu tesiste, hijyen ve kalite standartlarını sağlayan bal ve bal ürünleri için uluslararası geçerliliği olan kalite belgesi veriliyor. Bölge ürünlerinin hem yurtiçinde hem de yurtdışı piyasalarda pazarlanması ve pazar paylarının arttırılması için strateji geliştiriliyor. Kurulan işleme ve analiz merkezi aracılığıyla üretim teknikleri, bal analiz metotları, ürün çeşitlendirmeleri ve kovan başına bal verimliliğinin arttırılması gibi konularda Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor.
Bayburt taşı
200 milyon metreküp ile, ses ve ısı yalıtımına uygun doğaltaş rezervine sahip dünyanın sayılı bölgeleri arasında yer alan Bayburt’un doğal taşlarının başında tüf diye adlandırılan yumuşak taşlar, mermer, granit ve traverten geliyor. “Bayburt taşı” olarak bilinen ve özellikle inşaat sektöründe kullanılan Bayburt tüf ve tüfitleri, kent ekonomisinde büyük bir öneme sahip. Yaklaşık 10 milyon yılda oluşan Bayburt taşı, piyasaya sürülürken üretimde yüzde 60’a yakın fire oluşuyor. 412 taş ocağının bulunduğu bölgede, bu önemli hammadde kaybının önüne geçebilmek için teknolojik altyapıya ve kalifiye elemana sahip, verimliliği yüksek doğaltaş işletmelerine ihtiyaç duyuluyor.
K. Maraş biberi dünya markası oluyor
Türkiye’de yetiştirilen kırmızı biberin yaklaşık yüzde 20’si, nihai ürün olarak ise yaklaşık yüzde 60‘ı Kahramanmaraş’tan tüketiciye sunuluyor. Maraş biberi rengi, aroması ve acılık oranıyla pul, ipek ve toz biber olarak tüm dünyada beğenilen ve aranan bir ürün. 2002’de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan ‘Maraş biberinin, hem iç hem de dış piyasada hak ettiği değeri kazanması ve üreticilerin dünya standartlarını yakalaması için, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Maraş Biberi İş Kümesi Projesi’ni geliştirdi. Proje ile ürünün kullanıcıya ulaştırılması sürecinde işlemeden paketlemeye birçok adıma entegre edilecek yenilikçi ve teknolojik uygulamalarla işletmelerin verimlilik ve rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Hatay, klasik mobilyasını markalaştırıyor
Tarihi, kültürü ve mutfağıyla özel bir yere sahip olan Hatay, el yapımı klasik mobilya üretiminde de iddialı. Bin 500 mobilya üreticisi KOBİ ve 6 bin çalışanın imzası bulunan Hatay’ın el yapımı klasik mobilyası Türkiye ve komşu ülkelerde rağbet görmesine rağmen markalaşma, tasarım ve Ar-Ge gibi üç temel konuda sorun yaşıyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, KOBİ ağırlıklı olarak yürütülen bu sektörün üretim kalite ve kapasitesini geliştirmek, uluslararası rekabet gücünü arttırmak, markalaşmayı ve yeni tasarımların geliştirilmesini sağlamak için Rekabetçi Sektörler Programı’ndan yararlanarak önemli bir proje geliştirdi. ‘Antakya Mobilyacılığının Geliştirilmesi Projesi 7.3 milyon euro bütçeyle finanse ediliyor.
Dünya