İslam İşbirliği Teşkilatı Myanmar Özel Temsilcisi Hamid Albar, "Arakanlı Müslüman mültecileri sömürüden kurtarmak için özel bir kayıt sistemi geliştirilmeli" açıklamasında bulundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Myanmar Özel Temsilcisi, eski Malezya Dışişleri ve Savunma Bakanı Hamid Albar, Malezya'ya giriş yapan tüm Arakanlı Müslüman mültecilerin (Rohingyalar) kayıt altına alınması amacıyla özel bir sistem geliştirilmesi önerisinde bulundu.
Albar, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yaptığı açıklamada, özel bir sistemle kayıt altına alınmaları halinde Malezya'da yaşayan Arakanlı Müslüman azınlığa istihdam ve eğitim imkanı sağlamada daha güvenilir verilerin elde edileceğini belirtti.
Hamid Albar Malezya'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kimliğiyle kayıt altında olan 50 bin Arakanlı Müslüman mültecinin bulunduğunu, getirilecek yeni sistem sayesinde Arakanlı Müslümanların, ülkelerindeki sorunlar çözülünceye kadar Malezya'da uluslararası korumanın yanı sıra sağlık ve eğitim hizmeti alabileceğini söyledi.
Malezya'nın, Myanmar'ın Arakan eyaletinden kaçan Arakanlı Müslüman mültecilere kucak açtığını vurgulayan Albar, öte yandan ülkede Arakanlı Müslümanları sömürüden kurtaracak düzenli bir sistemin var olmadığını sözlerine ekledi.
Myanmar'ın Kuala Lumpur Büyükelçiliği, ülkede 100 bini kaçak olmak üzere 400 bin civarında Myanmarlı işçi bulunduğunu açıklamıştı.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olaylarına tepki göstermek üzere Başbakan Necip Rezak'ın da katılımıyla protesto düzenlenmişti. Necip, burada yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetine Arakanlılara yönelik soykırımın bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunmuş, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye seslenerek "Yeter artık Arakanlıların yaşadıkları." ifadesini kullanmıştı.
Arakan eyaletinde son aylarda yaşanan şiddet olayları, nüfusunun çoğu Müslüman olan Malezya ve Endonezya başta olmak üzere Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi devletlerde endişeye yol açmıştı.
Dünya Bülteni