logo

Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor. Soğuk havanın kalbin işini zorlaştırdığını belirten kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, kışın kalp krizi ve ölüm oranlarının yaz aylarına göre yaklaşık 1.5 kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Vücudumuz, iç ısısını 36.5 derecede tutabilmek için damar sistemini kullanıyor. Sıcak havalarda damarlarımız genişleyerek vücudumuzu soğutmaya çalışırken, soğuk havalarda ise ısı kaybını önlemek için damarlarımız büzüşüyor. Büzüşen damarlar, tansiyonu artırarak kalbin işini zorlaştırıyor. 40 yaşın üstünde, yüksek tansiyon, obezite gibi kronik hastalıkları bulunan ve sigara içenlerin de bu yolla kalp krizi riski daha da artıyor.

Mecbur kalınmadıkça çıkılmamalı

Kardiyoloji Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Soğukta kalp daha yüksek basınç altında çalışmaya başlar. Buna ek olarak vücudu ısıtabilmek ve enerjisini sağlamak için de daha yüksek hızda çalışmak zorunda kalır. Yüksek basınç altında hızlı çalışan kalbimiz bir süre sonra yorulmaya başlar. Eğer kalp damarlarımızda darlık varsa bu kalp krizi geçirilmesine yol açabilir. Hastaların kış başlamadan doktorlarına giderek kontrolden geçmeleri çok önemli. Böylece var olan riskler önceden belirlenebilir. Ağır efordan kaçınılmalı. Hem soğuk hem de rüzgarlı havada dışarıya mecbur olmadıkça çıkılmamalı.”

Soğuk hava ile rüzgâr, kar ve tipi de riski çok daha fazla artırıyor. Hava sıcaklığındaki her 1 derece düşüş, kalp krizini körüklüyor. Soğuk hava özellikle de yağ dokusu az yaşlılar için daha yüksek risk oluşturuyor. Prof. Dr. Timurkaynak, “Yağ dokusunun azlığı ve hareket kabiliyetlerinin daha az oluşu hipotermi nedeniyle ölüme sebebiyet veriyor” dedi.

Hürriyet