Yurt genelinde meydana gelen yağış ve soğuk hava seralara zarar verince sebze üretimi de etkilendi. Bu da fiyatlara zam olarak yansıdı.
1 ay önce hal çıkış fiyatı 1 lira olan sivri biber 5 lirayı gördü. Marketlerde ise rakam 7 lirayı buldu. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, "Meyveyle ilgili bir sıkıntı yok ama özellikle zarar gören sera bölgelerinde üretim durunca piyasada olan sebzenin fiyatı daha da arttı.
Sebze 1 ayda yüzde 300-400 zam gördü. Buna perakende maliyetleri de eklenince rakamlar uçtu" dedi. Kar nedeniyle hale ulaşamayan kamyonların çok büyük bir etkisinin olmadığının altını çizen Er, "Fiyatlar semtlere göre de değişiyor. Bir bölgede 4 lira olan kabak başka bölgede 8 liraya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.
Fiyatlardaki artışla ilgili pazarcı esnafı ise şu bilgileri verdi: "Normalde pazara geldiğimizde bir sokakta en az 5 sebze 5 de meyve tezgahı olur. Ancak pek çoğu soğuktan ya da mal gelmediği için son 1 haftadır tezgâh açmıyor. Gelen ürün de zamlı olunca müşterinin seçme alternatifi de olmuyor. Dolayısıyla da tepki göstreriyorlar. 2 kilo alacağına 1 kilo ya da yarım kilo alıyor. Biz de mağdur oluyoruz."
Tarım ‘makas’ı aracıya yaradı
Öte yandan, 2016’da tarımda üretim miktarı artarken, hasıla düştü. Geçen sene kuş yemi dışında hiçbir tarım ürününde üretim artışı kaydedilmedi, buğday yüzde 8.8, arpa yüzde 16,3, yulaf yüzde 10, darı yüzde 14.3 az üretildi.
Kritik ürünlerden fındığın üretimi yüzde 35 düştü. Çiftçiler ise üreticinin cebine giren paranın azalmasının ve ihracattaki olumsuz gelişmelerin tarımsal üretimi küçülttüğüne dikkat çekti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, tarımda kazanan aracı oldu.
Tarla ve market fiyatları arasındaki fark, kayısıda yüzde 398, portakalda yüzde 357, elmada yüzde 304, kuru soğanda yüzde 262 oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise, soğukta alışveriş yapmak istemeyip marketlerden alışverişi tercih edenlerin yüksek fiyatlarla mağdur edildiğini de belirtiyor.
Milliyet