logo

Yüzde 99’un ekonomisi

Dünyanın 255 trilyon dolarlık servetinin yarısı yüzde 1’lik kesimin elinde. Sürdürülebilir olmayan bu sisteme karşı radikal kararların önerildiği yeni modelin adı ise ‘yüzde 99’un ekonomisi’

Geçtiğimiz gün İngiliz düşünce kuruluşu Oxfam'ın hazırladığı rapor, sekiz kişinin dünyada 3.6 milyara denk bir serveti olduğunu ortaya koydu. 255 trilyon dolar olarak hesaplanan küresel servetin yarısı yüzde 1'in diğer yarısı ise dünya nüfusunun yüzde 99'unun elinde. Raporda "yüzde 99'ın ekonomisi" adını verilen bir sistem değişikliğinden bansedildi. Bu sistem değişikliği için hükümetlere 8 öneride bulunuldu.

Rapora göre, mevcut sistem sürdürülebilir değil. Şeffaf ve hesap verebilir hükümetlerin olması gerektiğini belirten kuruluş, sadece zenginler ve lobi şirketlerinin değil halkın da dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Ayrıca dünyada eşitsizliğin daha da derinleşmesini önlemek için hükümetlerin rekabet etmekten vazgeçip işbirliği yapması gerektiği vurgulanıyor.

Tüm dünyada hükümetlerin vergi cennetlerini bitirip, küresel bir vergi konsensüsü içinde olması gerektiği belirtilirken, aynı zamanda zenginlerin ve yüksek gelirli çalışanların da vergilerini kazandıkları ölçüde ödemeleri gerektiğinin altı çiziliyor. Hali hazırda ortalama gelir vergisi oranı yüzde 40 ile 1980'lerdeki yüzde 70'in oldukça altında. Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30 olan bu oranın büyük kısmı da toplanamıyor.

Sabah