Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşanan kar yağışı medyayı meşgul ederken, dünyada 500 kadar kişi bütün yılını dünyanın en soğuk köyünde geçiriyor. Rusya Federasyonu'nun Sibirya eyaletinin doğusunda, Yakutistan'da bulunan Oymyakon köyü hava sıcaklıkları şaşırtıyor.
Yakut Türkleri'nin yaşadığı köyde, 25 Ekim - 17 Mart arasında yaşanan uzun ve soğuk kış mevsiminde ortalama sıcaklık eksi 50 santigrat derece. Hatta köyde yaşayanlar için eksi 50 derece "Bahar havası"... En soğuk günlerin yaşandığı ocakta hava sıcaklığı eksi 60 derecenin de altına iniyor.
Oymyakon'da bu zamana kadar görülen en düşük sıcaklık 1933'te yaşanmış ve termometre eksi 67.8 santigrat dereceyi görmüş. Dünyanın en soğuk bölgesi olan Antarktika'nın en soğuk noktası ise eksi 93.2 olarak ölçülmüştü. Soğuk günlerin de yaşandığı yaz aylarında ise haziran ve temmuzda bile hava sıcaklığı eksi 10 derecenin altına inmiyor. Yumuşak geçen yaz ayında bazen çok sıcak günler oluyor. Bu zamana kadar en yüksek sıcaklıkların yaşandığı 2010'da temmuz ortalaması 18.7'yi bularak rekor kırmış ve bu aydaki en yüksek sıcaklık 28 Temmuz'da 34.6 derece olarak ölçülmüştü.
Kışın köyde her şey buza dönmüş vaziyette. Evlerin dışı, nehirler, köprüler buzlar içindeyken, devamlı yol açma çalışmaları yapılıyor. Köyde araçlar soğuk hava nedeniyle çalışamaz durumda olduğu için asla dışarda park edilmiyor. Garajların da özel ısıtma sistemleri bulunuyor.
Soğuk hava Avrupa’yı felç etti
Diğer yandan, Avrupa genelinde etkisini sürdüren soğuk hava dalgaları, kıtada trafik, kaos ve enerji kesintilerine neden oluyor. Fransa'da geçtiğimiz günlerde hava şartları yüzünden baş gösteren aksaklıklar nedeniyle 350 bin hane elektriksiz kalırken, İngiltere'nin doğu kıyılarında sel tehlikesi uyarısı yapıldı.
Kıta genelinde 20'den fazla kişinin geçtiğimiz haftalarda soğuk hava nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilirken, Tuna Nehri'nin yer yer donduğu Macaristanlı buz kırıcıların nehirdeki buz kütlelerini kırmaya başladığı öğrenildi. Nehirdeki buzların sürüklenerek Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki gemilere ve marinalara zarar verdiği kaydedildi. Hırvatistan'da da rüzgar hızının saatte 200 kilometreye kadar çıktığı tespit edildi
Sabah