Ülkenin orta ve güney kesimlerinin en önemli su kaynağı Şebili Nehri tamamen kurudu. Açlık ve kuraklığın pençesindeki aileler, hayatta kalmak için günlerce yol yürüyerek Mogadişu yakınındaki çadır kampa sığınıyor.
Ülkenin orta ve güney kesimlerinden geçen Şebili Nehri kurudu. Açlık ve susuzlukla boğuşan halk, hayatta kalmak için evlerini terk edip yollara düştü.
Kuraklık nedeniyle gıda ve su bulmakta zorlanan aileler, günlerce yol yürüyerek başkent Mogadişu yakınındaki çadır kampa sığınıyor. Burada zorlu hayat mücadelesine devam eden Somaliler, yaşadıklarını anlattı.
Zehra Ahmed adlı dört çocuk annesi Somalili, ülkenin orta ve güney kesimlerinin en önemli su kaynağı Şebili Nehri'nin tamamen kurumasıyla sahip oldukları ne varsa geride bırakarak bölgeden ayrıldıklarını söyledi.
İlk defa böyle bir kuraklık ve açlık yaşadıklarını belirten Ahmed, "Geçim kaynağımız olan yaklaşık 400 küçükbaş hayvanın hepsi telef oldu. Bölgeden ayrıldıktan sonra yolda yaşadığımız zorlukları ise anlatmaya gücüm yok. Hayvanlar düşüp telef oluyordu hatta insanlar bile ölüyordu." dedi.
Evini terk edip ailesiyle yollara düşenlerden Haride Hüseyin de tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkının, aşırı kuraklık nedeniyle aç ve susuz kaldığını aktardı.
Somali'nin kuzeydoğu, orta ve güney kesimlerini vuran kuraklığın nüfusun yarısını tehdit ettiği belirtiliyor.
Somalili uzmanlar, Etiyopya topraklarında doğan Şebili Nehri'nin kurumasında yağışların az olmasının yanında nehir üzerinde çok sayıda baraj yapan komşu Etiyopya yönetiminin de suçu olduğunu öne sürüyor.
Birleşmiş Milletler'in geçen aralık ayında yayımladığı rapora göre, kuraklık nedeniyle 10 milyonu aşkın nüfusa sahip Somali'de 5 milyon insan gıda sıkıntısı çekiyor. Raporda, ülkede açlık felaketi yaşanmaması için insani yardım çağrısı yapılmıştı.