Tuzgölü altında inşa edilen 12 kuyuda toplam 1 milyar 200 milyon metreküp gaz depolanacak. Bu yıllık gaz tüketimimizin yüzde 2.5’u büyüklüğünde gaz demek. Şimdilik 6 kuyuya gaz basılacak. Tesis 2020 yılında tam kapasite ile kullanıma açılacak.
Bizim bir başka gaz depolama tesisimiz daha var. Marmara Ereğlisi’nde 2007 yılında işletmeye açılan yer altı depolama tesisinde 2 milyar 700 milyon metreküp gaz depolanıyor. Bu da yıllık gaz tüketimimizin yüzde 5.5’u büyüklüğünde gaz demektir.
Gazı büyük miktarda depolamanın tek yolu yeraltında depolamak. Marmara Ereğlisi’nde 1988 yılından sonra deniz altında doğalgaz aramaları için kuyular açıldı. Değişik tarihlerde açılan, 1.200-1.500 metre derinlikteki 11 kuyu şimdilerde gaz depolamada kullanılıyor.
Tuzgölü’ne yaklaşık 40 km. uzaklıkta Sultanhisarı beldesinde yerin 1.400-1600 metre derinliğindeki tuz yataklarına su basıldı. Su ile eritilen tuzların boşalttığı mağaralar, gaz deposu haline getirildi.
Yeraltında gaz basmak, sonra bu gazı yeryüzüne çıkararak temizlemek, kullanılabilir halde ana şebekeye basmak özel teknoloji istiyor. Tuzgölü Projesi’ni bir Çinli firma gerçekleştiriyor. Proje için 700 milyon dolar harcandı.
Doğalgaz depolama tesisleri, ülke genelinde doğalgaz talebini kesintisiz temin etmek için önemli
Boru ile getirilen gazlarda kısıntı olduğunda gaz kullanan tesisler duruyor. Daha önceleri olduğu gibi bu kışta, İran, kış şartları nedeniyle doğalgaz sevkiyatını yarıya indirince, doğalgaz kullanan santrallerde ve sanayi tesislerinde üretim kesintiye uğradı.
Depolama tesisleri arz güvenliği sağlıyor
Biz yılda 50 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Gazın yüzde 80’i boru ile geliyor. Yüzde 20’sini sıvı olarak getirerek gazlaştırıyoruz.
50 milyar metreküp gazın yüzde 40’ını elektrik üretmede, yüzde 30’unu sanayide, yüzde 25’ini konutlarda kullanıyoruz. Günde 140-150 milyon metreküp, ayda 4.200-4.500 milyon metreküp gaz tüketimimiz var.
Tuzgölü depolama tesisinin yarısı devreye girdiğinden, şimdilik 550 milyon metreküp gaz depolanabilecek. İhtiyaç halinde günde 40 milyon metreküp gaz verme gücü olacak. Elektrik üretimi için doğalgaz kullanımı teşvik edilmiyor ama, sanayinin ve konutların gaz ihtiyacı giderek artıyor. Yeni boru hatlarıyla gaz arzı artırılıyor. Sıvı gazı, gaza dönüştürme tesislerinin kapasitesi artırılıyor ama, gaz depolama tesisleri gene de önemli. Depolama tesisleri arz ve talebi dengeliyor.
Tevfik Güngör / Dünya