AB Komisyonu’nun arıları öldürdüğü gerekçesiyle 2013 yılında bazı haşere ilaçlarının kullanılmasını yasaklamasına karşı açılan itiraz davası Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’ında başlıyor.
Komisyonu mahkemeye veren kimyacılık şirketlerine milyarlarca euro tutarında tazminat talep ediyor. Arıcılar ve çevreciler ise doğanın maddi çıkarlara kurban edilmek istendiğini öne sürüyorlar.
Yüksek yatırım yapmıştı
2008 yılında Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki Mısır ekiminde Alman Bayer ürünü Neonikotinoit’li haşere ilacıyla işlenmiş mısır taneleri kullanılmıştı. Zararlı böcek zehri tanelere yapışmadığı için rüzgârla çevreye savrulmuş ve eyalette on yıllardır görülmeyen sayıda balarısı ölmüştü.
AB Komisyonu, Gıda Güvenliği idaresi (Efsa) tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna istinaden bal arılarının telef olmasına sebebiyet verdiği gerekçesiyle söz konusu tarım ilacının kullanılmasına sınırlama getirmişti. Komisyon kararnamesinin hukuki olup olmadığı mahkeme tarafından inceleniyor. Üretici şirketler ilacın sağlığa zararsız olduğunun saptanıp üretime izin verilmesinin ardından yüksek miktarda yatırım yapmıştı. Devletin verdiği güvenlik garantisi mahkemenin kararında önemli rol oynayacak.
En son merci Adalet Divanı
Mahkeme kimyacılık şirketlerini haklı bulup milyarlarca euroluk tazminat almalarına onay da verse, AB Komisyonu’nun zararlı ilaçları yasaklayabileceğine de hükmetse, kaybeden tarafın en son merci olan Avrupa Adalet Divanı’na gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda divanın karara varması zaman alacak. Alt mercideki sözlü duruşmanın ardından temyize başvurulması ve Avrupa Adalet Divanı’nın alacağı nihai kararı bekleme süresi iki yılı buluyor.
Milliyet