Vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini de içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Teklifle, Gelir Vergisi Kanunu'nun 121. Maddesi "Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi" başlığıyla yeniden düzenleniyor.
Buna göre ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinden, belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.
Hesaplanan indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak.
İnşa edilen iş yeri ve konutların, satış bedelinin yurt dışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara ilk satışı KDV'den istisna olacak.
Serbest bölgeden ihraç amaçlı yük taşıma KDV’den muaf
Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yaparak, bazı işlemlere yönelik KDV istisnası ile konut satışına ilişkin KDV beyanlarının verilmesi esaslarını yeniden belirledi.
Tebliğe göre, serbest bölgelere verilen hizmetlerle serbest bölgelere veya bu bölgeden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV’den müstesna olacak. Ancak, ihraç amaçlı yük taşıma işleri dışında, yurtiçinden serbest bölgeye verilen hizmetler ile serbest bölgeden yurtiçine yönelik verilen hizmetler veriye tabi olacak. Tebliğde, 150 metrekarenin altında konutun inşaatında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı gibi eşyalara ilişkin yüklenen KDV’nin iade hesabına dahil edilebileceği hükmü yer aldı.
Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak
Teklifle, Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdürenlere 240 gün, 1080 gün faaliyetini sürdürenlere 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek.
Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.
AA