Sosyal medyada yapılan paylaşımların anneler ve çocuklar üzerindeki etkilerine değinen Psikolog Sayım, sosyal medyadaki paylaşımların “yetersiz anne sendromuna” neden olduğunu söyledi.
“Ben çocuğumla neden bu kadar aktivite yapamıyorum, çocuğuma yetemiyor muyum?”
Bu sorunun, sosyal medyadaki paylaşımlardan sonra anneler arasında sıkça sorulduğunu belirten Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, annelerin sosyal medya paylaşımlarından daha farklı etkilendiği görüşünde.
Sayım’a göre, çocuklarıyla birlikte yaptıkları aktiviteler, her gün farklı etkinlikler ve paylaşılan anlık fotoğraflar onları gören ya da takip eden diğer annelerde kendi hayatlarına ve çocuklarına yetemedikleri düşüncesi ile kaygı ve “yetersiz anne sendromuna” yol açıyor.
PAYLAŞIMLAR DİĞER ANNELERDE EKSİKLİK HİSSİNE YOL AÇIYOR
Sosyal medyanın, haberleşme, haberdar olma, daha çok kişinin birbirine pratik şekilde ulaşımı gibi birtakım kazanımlar sunmasının yanı sıra; kişilerarasında rekabet, yetersizlik, kızgınlık gibi duygulara da sebep olduğunu dile getiren Sayım, sanal dünyanın aile ilişkilerine, özellikle de anne-çocuk iletişimine etkileri ve yapılması gerekenler konusunda şunları söyledi:
“Ayrıca konuşarak çözemediğimiz sorunları sosyal medya üzerinden paylaşıp diğer kişilerin onayını alarak iyi hissetme eğilimi de gösterir olduk. Peki, tüm bunlar ne kadar sağlıklı, bu bizi gerçek ilişkilerden gerçek iletişimden uzaklaştırıyor mu? Özellikle sosyal medyada çocuğunun etkinliklerini, başarılarını, çocuğuyla ilişkisini günün her anından karelerle paylaşan anneler var. En mutlu anlarını ve karelerini süslü cümlelerle paylaşılıyorlar. Bu paylaşımlar bazı annelerin “acaba ben çocuğumu mutlu edebiliyor muyum, yeterince ilgileniyor muyum, eksik mi kalıyorum?” gibi kendilerini sorgulamalarına sebep olabiliyor. Yani bu durum, annede yetersizlik duygusuna yol açıp kaygısını artırıyor. Bu durumda da çocuğun isteklerini yerine getirme çabası ya da olduğundan daha fazla ilgi ihtiyacı doğabiliyor.
HER ŞEYİN EN İYİSİNİ İSTEMEK ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kuşkusuz herkes çocukları için en iyisini ister. Ancak “her şeyin en iyisi olsun, benim çocuğum her şeyi başarabilsin, hayatında hiçbir şey aksamasın ve eksik olmasın“ gibi düşüncelerle yola çıkıldığı zaman da çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilemiş oluruz.
Yaşam içindeki her kare, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda görüldüğü gibi eğlenceli ve mükemmel değildir. Çalıştığımız, zorlandığımız, kızdığımız ve hayal kırıklığı yaşadığımız anlar da vardır. Peki, neden sosyal medyada bu paylaşımlar yapılıyor ve neden bazı kişiler kendilerini mükemmel gösterme eğilimindeler? Mükemmeliyetçi ve sosyal kaygısı olan kişilerde bu davranış daha sık görülüyor.
MÜKEMMELİYETÇİ AİLELERİN ÇOCUKLARINDA KAYGI GELİŞİYOR
Mükemmeliyetçi anne-babaların çocuklarında anksiyetenin, performans kaygısının yoğun yaşandığı görülmektedir. Anne-baba mükemmeliyetçi ise ve obsesif özellikleri de varsa çocuklarında; anksiyete, mükemmeliyetçilik ve obsesyonlar (takıntılar) görülmektedir. Ayrıca aile çocuğu odak yapmış ise çocukta sosyal fobinin de gelişebildiği görülmektedir. Yani; ailenin çocuktan beklentisi yüksek ise, başarıya fazlasıyla önem veriyorsa, çocukta sınav kaygısı, performans kaygısı ortaya çıkabiliyor. Zekası yüksek olduğu halde ya da herhangi bir öğrenme sorunu yaşamayan çocukların, sınav başarısızlığını bu şekilde açıklamak mümkündür.
ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLA KALİTELİ VAKİT GEÇİRMEK
Bazı anneler sosyal medyada yaptıkları anlık paylaşımlarla mükemmel görünebilirler ancak durum göründüğü gibi eğlenceli ve mükemmel değildir. Önemli olan çocuğunuzla iyi ve güven veren bir ilişki kurmanız ve bunu diğer kişilere değil kendinize ispat etmenizdir. Fakat her ailenin ve her çocuğun sahip olduğu; gelişim düzeyi, özellik, ilgi ve yetenekleri olduğu da göz ardı edilmemelidir. Paylaşılan anların yaşamın tamamını kapsamadığını, yaşam içinde siyahla beyaz arasında pek çok renk olduğu yani yaşantı bulunduğu varsayılırsa daha gerçekçi düşünmüş oluruz.”
ntv.com.tr