logo

E-DER’den ‘İslam Medeniyetinde Bilim’ semineri

Eğitim ve Değişim Derneği E-der, Eğitim Değişim Seminerlerinin ilkini ‘İslam Medeniyetinde Bilim’ başlığı ile gerçekleştirdi. İstanbul Medipol Üniversitesi işbirliği ile yapılan ilk seminere  konuşmacı olarak İstanbul Medipol Üniversitesi Doğa ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tübitak Bilim Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Talip Alp katıldı.

Medipol Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa, akademisyenler, sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü ve çeşitli branşlardan öğretmenler katıldı.

Seminer öncesi açılış konuşmasını yapan, E-der başkanı Ali Kocadayı, seminerlerin amacını şöyle dile getirdi: “Eğitim ve Değişim… Hem derneğimize, hem de üniversitemizle gerçekleştireceğimiz bu projeye isim olma ilhamı veren iki önemli kavram. Eğitim-öğretim faaliyetlerinden birinci derecede beklenen şey olumlu yönde tutum ve davranış değişikleridir. Değişime vesile olmayan eğitimin amacına ulaştığını söyleyemeyiz.

Değişim; bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizi görmezden gelerek, kadim tarihimizden gelen örf ve adetlerimizi örseleyerek, din, vatan, bayrak, millet, ahlak, maneviyat gibi ortak değerlerimizi öteleyerek, sırf değişmek uğruna körü körüne teslimiyetçi olmak şeklinde olmamalı. Değişim rüzgârına kapılıp taklitçilik girdabına yakalanmamalıyız.”

Seminere konuşmacı olarak katılan İstanbul Medipol Üniversitesi Doğa ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tübitak Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp, ‘İslam Medeniyetinde Bilim’ başlıklı sunumunda;  bütün büyük buluş ve gelişmelerinin altında Batı Medeniyeti varmış, İslam Medeniyeti’nin bilimle alakası yokmuş  gibi sunulmasının haksız ve gerçek dışı olduğunu belirtti.

Ancak son zamanlarda bazı akademisyenlerin gerçeği bilimsel olarak tespit edip bu gerçekleri itiraf etmeleri de memnuniyet vericidir diyen Prof. Dr. Talip Alp, İnsanlığın tecrübelerinin kolektif olduğuna dikkat çekerek, medeniyetin milattan önce Sümerliler, Babiller ve diğer medeniyetlerin katkılarını kabul etmeden anlaşılamayacağına dikkat çekti.  

“Sümerliler Babilleri, Babiller’in medeniyeti Mısır’a, Mısır’da okuyan Yunan filozoflarının da Batı’ya taşıdığını görmezlikten gelemeyiz” diyen Prof. Dr. Talip Alp konuşmasında şunlara dikkat çekti: “ İslam Medeniyeti yalnız bir kılıç medeniyeti değil tam bir bilim medeniyetidir. Batının karanlık çağ diye adlandırdığı karanlık, batının karanlığıdır. MS 500-1500yılları İslam Medeniyetinin pırıl pırıl parladığı son derece aydınlık bir çağdır. İslam’ın gelmesiyle karanlık dünyaya bir can gelmiştir. Şam, Endülüs, Bağdat, Kahire, İstanbul gerçek birer medeniyet merkezidir. Bu günkü gelinen teknolojik gelişmelerin temelinde Endülüs’ü görmemek kabul edilemez. Ülkemizde okuma yazması zor denilen Arapça yüzyıllarca hem doğuda hem batıda bilim dili olmuştur.  İnsanın aklına acaba bu millet geçmişinden haberdar olmasın diye mi alfabe değiştirildi şüphesi geliyor.

Herkes fonksiyonların türevlerini Newton yaptı diye biliyor ama bugün ortaya çıktı ki Newton’dan 400 sene önce Şerafettin Tusi fonksiyonların türevini almıştır. Hepimizin sadece şiirleri ile tanıdığı Ömer Hayyam en büyük dahi matematikçilerden birisidir.  3. Dereceden denklemleri ilk çözen adamdır. Yaptığı Celali Takvimi 5000 yılda 1 gün sapma gösterirken, bugün kullanılan Gregoryan takvimi 2500 yılda 1 gün sapma göstermektedir. İslam Medeniyeti’nde hastaneler 8. yüzyılda başlıyor. Batı hastaneyi İslam Medeniyeti’nden alıyor. İbn-i Sina’nın El-Kitap Fit-tıb eseri 6 asır baş kitap olarak okutuluyor.  İbni Sina bir dâhidir. 57 yıl yaşamış. 270 eser yazmıştır. 43 kitabı Tıp, 22 kitabı Ruh Bilimi, 15 kitabı Matematik üzerinedir. 5 ciltlik bir de tefsiri vardır. Daha tespit edemediğimiz birçok eseri olan bir dâhi İbn-i Sina.  

Aynı dönemde yaşayan büyük Türk âlimi Biruni. Newton’dan 700 sene önce, Netwon’un matematiksel olarak ispatladığı yer çekimi kuramı üzerine ilk fikirleri El-Biruni ileri sürdü. Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo’dan 600 sene önce, ‘dünyanın döndüğü’ fikrini El-Biruni savundu. 

Ebul Kasım ez-Zahravi, 11. yüzyılda Endülüs’te açık kalp ameliyatı yapmış, kedi bağırsağından imal ettiği iplikle de ameliyatta dikişi kullanmıştır. Bununla da kalmamış ameliyatlarda kullanılan 200 kader aletin de çizimini yapıp bunları bir kitapta toplamış. Bu arada optik biliminin ilk kurucusu İbni Heysem’i söylemeden olmaz. El-Cezeri’nin dikey hareketi yatay harekete çevirme fikri olmasaydı belki tekerlek daha uzun yıllar bulunamayacaktı. El-Cezeri’nin 50 den fazla icadı var. İlk pompayı icat edip tasarlayıp imal eden kişidir.

Tabi daha birçok örnek var. Büyük haritacımız Piri Reis’in dünya haritası hâlâ bilim dünyasını şaşırtmaya devam ediyor. Biz de ilim adamları olarak hala yeni yeni farkına varıyoruz birçok gerçeğin.

İşte bizim olan, bizim medeniyetimize ait olan değerlerin öğrenilmesi öğretilmesi lazım. Mutlaka MEB Müfredatına bunların girmesi lazım. İslam Dünyası’nın sanılanın aksine dünyayı etkileyen şaheserleri olduğunu insanımızın bilmesi lazım. Bunlar bilinmeze bir özgüven eksikliğinin olması tabiidir.

Maalesef bir dönem ilim ve teknolojiden kopmuşuz, Batı ilim ve teknoloji ile bize fark atmış. Bunu da kabul etmeliyiz. Osmanlı son döneminde yenilenmemiz lazım diye düşünmüş ama yanlış alanda yenileme gayreti olmuş. Askeri alanda yenilenmeye kalkışmışız. Bilim ve teknoloji olmadan gelişme olmaz. Cenab-ı Hak ilim kapısını açık tutmuş. Talep edersen olur. Siz isteyin ben de icabet edeyim diyor. Medeniyetlerin temeli ilim, bilim ve teknoloji ile kurulmuştur. Yine öyle olacaktır.” İfadelerini kullandı.

e-der.org