Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya’nın ciddi altyapı eksiklikleri bulunduğunu ve bunun büyümeyi tehdit ettiğini bildirdi. ADB, Asya-Pasifik bölgesinde yer alan 45 ülkenin büyümeyi devam ettirmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve yoksulluğu azaltmak için 2030 yılına kadar 22.6 trilyon dolar yatırıma gereksinim duyduğunu hesaplıyor.
İklim değişikliği ve adaptasyon maliyeti eklendiğinde bu rakam 26 trilyon dolara çıkıyor. Bu da, yılda en az 1.7 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği anlamına geliyor. Asya’nın büyümeyi sürdürmek için ciddi altyapı yatırımına ihtiyacı var. Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya’nın ciddi altyapı eksiklikleri bulunduğunu ve bu eksiklikleri büyümeyi tehdit ettiğini bildirdi. ADB, Asya-Pasifik bölgesinde yer alan 45 ülkenin büyümeyi devam ettirmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve yoksulluğu azaltmak için 2030 yılına kadar 22.6 trilyon dolar yatırıma gereksinim duyduğunu hesaplıyor.
İklim değişikliği ve adaptasyon maliyeti eklendiğinde bu rakam 26 trilyon dolara çıkıyor. Bu da, yılda, daha önceki tahminlerin iki katına çıkarak, en az 1.7 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği anlamına geliyor.
Asya’da 400 milyondan fazla insan elektriksiz, 300 milyon kişi temiz suya erişemiyor, 1.5 milyar kişi de sağlık hizmetleri altyapısından mahrum. Birçok ülkede küresel pazarlara daha etkin biçimde ulaşmalarını sağlayacak yeterli liman, demiryolu ve yol ağı yok. Bunların sağlanması için gereken miktar ise yılda 1.7 trilyon dolar.
ADB, ‘Asya’nın Altyapı İhtiyaçlarını Karşılamak’ isimli raporunda, bölge ülkelerini daha önce yaptığı yüklü yatırımlara karşın halen sürdürülebililir altyapı açığı bulunduğuna dikkat çekti. Raporda elektrik, ulaşım, telekomünikasyon, su ve sağlık hizmetleri altyapısında büyük eksiklikler bulunduğu belirtildi.
Rapora göre, bölgede 400 milyondan fazla insan elektriksiz, 300 milyon kişi temiz suya erişemiyor, 1.5 milyar kişi de sağlık hizmetleri altyapısından mahrum. Raporda ayrıca birçok ekonominin de, kendi iç pazarlarına ve küresel pazarlara daha etkin biçimde ulaşmalarını sağlayacak yeterli liman, demiryolu ve yol ağına sahip olmadığı da ifade edildi.
Dünya